Ara llegint
La UIB habilita un servei de lloguer de bicicletes i un altre de reparació

La UIB habilita un servei de lloguer de bicicletes i un altre de reparació

Un del serveis que es posa en marxa la Universitat de les Illes Balears aquest curs 2022-23 és el de préstec de bicicletes dirigit a alumnes, professorat i personal d’administració i serveis, que permetrà disposar durant un semestre d’una de les 10 bicicletes urbanes disponibles: 3 bicicletes plegables del model Tilt 120, 3 bicicletes amb cistella (no plegables) del model Elops 520 i 4 bicicletes de segona mà no plegables (PAS/PDI).

Les bicicletes es poden llogar per períodes corresponents entre un mes i un semestre lectiu. El primer semestre inclou els mesos des de setembre fins a gener, i el  segon semestre inclou des del mes de febrer fins al juny.

El servei de préstec de bicicletes té com a objectiu facilitar desplaçaments a l’interior del campus, desplaçament entre edificis universitaris, i entre aquests i el respectiu domicili particular de la persona beneficiària del servei. 

Punt d’autoreparació

L’inici de la campanya de préstec de bicicletes coincideix també amb la creació de quatre punts d’autoreparació de bicicletes a les consergeries dels edificis Son Lledó, Anselm Turmeda, Ramon Llull i Beatriu de Pinós.

Als punts d’autoreparació hi haurà una caixa d’eines per ajustar i fer les reparacions bàsiques a la bicicleta que inclou, entre d’altres, un assortiment de pegats autoadhesius per reparar fuites de la cambra d’aire de manera ràpida i senzilla, i una bomba d’aire de peu adequada per inflar pneumàtics de bicicletes de carretera, urbanes, BTT i polivalents, adaptable a tota mena de vàlvules.

Amb l’habilitació d’aquests punts, es pretén afavorir l’ús de mitjans de transport més respectuosos amb el medi ambient per anar i tornar del campus, com ara la bicicleta i el patinet.

Fes e-Dit

Les darreres dades de mobilitat de la comunitat universitària de la UIB indiquen que un gran percentatge de les persones que es desplacen al campus ho fan mitjançant transport privat amb un únic ocupant. Per aquest motiu, des de la Universitat, l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB) i el Parc Bit es promou la iniciativa Fes e-Dit amb la intenció de fomentar l’ús del cotxe compartit i contribuir a la millora ambiental i a la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle. Fes e-Dit és una aplicació mòbil que permet reduir i optimitzar els costs econòmics i, a més, conèixer gent de l’entorn i amb els mateixos interessos, un fet que afavoreix el treball en xarxa i el teixit social.

Punts de recàrrega

Una de les estratègies que ha adoptat la Universitat de les Illes Balears (UIB) per combatre la crisi climàtica és habilitar punts de recàrrega de vehicle elèctric, de manera que fomenta l’ús de vehicles no alliberadors de gasos. En aquests moments, la UIB té disponibles 3 punts de recàrrega, que ofereixen 8 places d’aparcament (2 punts devora l’edifici Son Lledó, 2 davant l’edifici Guillem Cifre de Colonya i 4 davant l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos), i preveu habilitar-ne més pròximament, així com un nou punt de recàrrega per a patinets elèctrics. 

Precisament del 16 al 22 de setembre, la Universitat de les Illes Balears s’afegeix a la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, la campanya més rellevant de la Comissió Europea per sensibilitzar i promoure hàbits de mobilitat més respectuosos amb el medi ambient, com són els desplaçaments a peu, bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric.

En el marc d’aquesta setmana, i per impulsar els desplaçaments més sostenibles i saludables per anar i tornar de la universitat, l’Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible (OUSIS) de la UIB ha posat en marxa diferents accions i serveis orientats a la comunitat universitària, com un servei de préstec de bicicletes, la instal·lació de punts d’autoreparació de bicicletes i de nous punts de càrrega de cotxe elèctric i la promoció de l’aplicació mòbil Fes e-dit per compartir cotxe en els desplaçaments al campus.

Per promoure la Setmana de la Mobilitat i donar a conèixer els projectes de l’OUSIS, el dia 21 de setembre, de 10 a 13.30 h, s’instal·larà un envelat a l’explanada exterior de l’edifici Mateu Orfila i Rotger amb una exposició de bicicletes elèctriques juntament amb l’empresa Decathlon, perquè la comunitat universitària pugui provar-les.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt