Ara llegint
Obri les portes el Complex de Recerca, una eina al servei dels investigadors

Obri les portes el Complex de Recerca, una eina al servei dels investigadors

Obri les portes el Complex de Recerca, una eina al servei dels investigadors

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha estat l’encarregada d’inaugurar el nou Complex de Recerca de les Illes Balears, edifici de l’executiu regional que acull grups de recerca i instituts de recerca de diferents centres públics amb l’objectiu de millorar la seva capacitat investigadora, contribuir a la seva competitivitat i afavorir la generació de sinergies.

El projecte de construcció es va iniciar fa catorze anys i, després d’una llarga llista de modificacions i suspensions, s’ha impulsat el darrer anys i des del primer trimestre de 2024 acull desenes d’investigadors.

«Aquest projecte es va iniciar el 2010 i ha passat per nombrosos contratemps. Per això, quan vam arribar al Govern teníem clar que s’havia de desbloquejar com més aviat millor. I ho hem aconseguit: en el primer trimestre d’enguany hi van entrar els primers investigadors i ara mateix el 60 % del recinte ja està ocupat», ha explicat Prohens durant la inauguració institucional.

«Aquest Centre de Recerca ha de ser no només una eina al servei dels nostres investigadors sinó també una palanca per fer del ParcBit un pol d’atracció en recerca i innovació a la Mediterrània», ha afirmat la presidenta. «Perquè quan des d’aquest Govern xerram de la nostra ferma voluntat de transformar el nostre model, de canviar de rumb, de productivitat i de rendibilitat social, també ens referim a això: a impulsar sectors vinculats a la innovació i la recerca, a l’economia del coneixement», ha insistit.

Les característiques

El Complex de Recerca de les Illes Balears és un grup d’edificis situats en el ParcBit, amb una superfície total construïda de 10.142 metres quadrats, i que està format per deu blocs distribuïts en dos mòduls. La construcció —amb una inversió de 9,4 milions d’euros— i l’equipament del Complex —amb una dotació d’1,3 milions— estan cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc dels programes operatius FEDER 2007-2013 i 2024-2021. En concret, el Programa Operatiu 2007-2013 finança la construcció del Complex i el Programa Operatiu 2014-2020 finança l’equipament.

Actualment, estan instal·lats en el Complex el Centre Balear de Biodiversitat (UIB), l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3-UIB), l’Institut de Recerca Agroambiental i d’Economia de l’Aigua (INAGEA-UIB), el Servei de Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció (SSIGT-UIB) i l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (CSIC-UIB). En una segona fase, s’hi traslladaran els investigadors de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) dependent del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC).

Per acabar, Prohens ha destacat la labor imprescindible dels investigadors. «Pel vostre talent, per la vostra feina, per la vostra vocació, per ser referents, desig que trobeu en aquest espai unes instal·lacions al nivell de la vostra feina, per tot aquest valor afegit que donau a les Illes Balears», ha conclòs.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt