Marilles reclama una investigació després que una barca del bou capturés 5 tonyines mortes i en estat de descomposició
La Fundació Marilles ha denunciat públicament les males pràctiques dels tonyinaires que operen a la mar Balear, després que dijous passat una barca de bou de la flota balear capturés accidentalment cinc tonyines de 200 quilos cadascuna, mortes i en estat de descomposició.
Segons la principal hipòtesi que té aquest grup, els vaixells tonyinaires, que pesquen a la mar Balear per abastir les granges d’engreix de Múrcia i Tarragona, llancen al mar les tonyines mortes durant les operacions de pesca, traspàs a gàbia i transport, per evitar que se’ls computin en la seva quota.
Aquestes pràctiques, segons Marilles, han estat constants en els darrers anys i tenen greus conseqüències. La captura de tonyines en descomposició implica pèrdues econòmiques per als pescadors de les Illes, ja que aquestes tonyines no es poden comercialitzar i danyen els seus aparells de pesca.
A més, segons expliquen, es tracta d’un malbaratament doble, ja que es perden tant les tonyines mortes com la captura de les barques de bou que esdevé inservible.
A més dels danys econòmics, aquestes pràctiques també amenacen la sostenibilitat de la tonyina, ja que les captures no comptabilitzades redueixen la quota oficial de pesca i contribueixen a la pèrdua de recursos pesquers.
La flota balear disposa de menys d’un 1% de la quota total de tonyina assignada pel Ministeri de Pesca, concretament un 0,74% (50 tones de les 6783 tones totals per al 2024), segons recorda Marilles.
La mar Balear és una zona crucial per a la reproducció de la tonyina vermella, on s’ha detectat la major densitat d’ous i larves d’aquesta espècie a nivell mundial.
Després de conèixer-se aquest nou episodi, Marilles exigeix una investigació exhaustiva per identificar les embarcacions i empreses responsables d’aquestes pràctiques il·legals, així com el seu abast real. Demanen que el Govern espanyol aturi la pesca de tonyina en aigües de la mar Balear fins que es garanteixi que aquestes males pràctiques no es repeteixin. També sol·liciten sancions econòmiques i reducció de quotes per a les empreses infractores, a més d’una redistribució de la quota de tonyina en favor de la flota balear i l’obertura de la quota a la pesca recreativa.
El director d’aquesta fundació, Aniol Esteban, ha dit que “fa massa temps que patim aquesta pràctica il·legal i és hora d’acabar amb aquesta impunitat”. A més, ha recalcat que “la tonyina és una espècie de gran valor estratègic per a la flota balear i la pesca recreativa. Les Balears tenen molta tonyina, però molt poc dret a pescar-la. Que vinguin altres embarcacions a malbaratar aquest recurs davant els nostres nassos i ho facin causant problemes per a la flota balear és un insult inacceptable”.
Ha acabat dient que “és evident que alguna cosa fa mala olor en el negoci de les granges d’engreix de tonyina”.
Segons Marilles, els motius pels quals els tonyinaires deixen perdre aquestes captures podrien ser diversos. El principal, asseguren, és que les tonyines moren durant el procés de captura, transferència a gàbies o transport cap a les granges d’engreix. “En aquests casos, com que no en poden treure profit econòmic, les llancen a la mar”, diuen.
Marilles segueix insistint en la necessitat d’una acció immediata per protegir tant l’ecosistema marí com els interessos de la flota pesquera balear.