Ara llegint
Reobri la biblioteca de la Real, amb un fons de fins a 100.000 volums i obres des del segle XII

Reobri la biblioteca de la Real, amb un fons de fins a 100.000 volums i obres des del segle XII

Reobri la biblioteca de la Real, amb un fons de fins a 100.000 volums i obres des del segle XII

L’acord entre el Consell de Mallorca i la congregació de Missioners dels Sagrats Cors de Jesús i de Maria permetrà obrir a finals d’abril la Biblioteca Balear, situada a l’antic monestir cistercenc de la Real, a Palma. El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística ha concedit una subvenció nominativa de 100.000 euros a la congregació, que té per objectiu donar suport a la reobertura al públic de la Biblioteca del monestir de la Real i a les accions per gestionar-la i difondre-la durant l’any 2023.

Aquest procés comptarà amb l’assessorament i el treball tècnic de la Universitat de les Illes Balears. En concret, la tasca que duran a terme serà redactar un pla estratègic per a quatre anys de la Biblioteca del monestir de la Real, redactar-ne un pla anual d’actuació per al 2023 i dotar-la del material informàtic, tècnic i mobiliari necessaris per gestionar-la al llarg de 2023. A més, durant aquest any, la UIB té previst digitalitzar 28.000 pàgines del fons de la Biblioteca Balear. 

Igualment, des de la Universitat es treballarà conjuntament amb la congregació per adquirir fons bibliogràfics nous per al desenvolupament de la col·lecció; crear un web i comptes a les principals xarxes socials per informar-ne i fer-ne difusió; editar i difondre cartells i fulletons promocionals i informatius del funcionament i els serveis de la Biblioteca; i dur a terme visites guiades, conferències i exposicions.

Els horaris

Mantenir oberta al públic la Biblioteca del monestir de la Real, atesa per personal bibliotecari, també serà responsabilitat de la UIB. Els horaris previstos d’obertura són de 9 a 14 hores els dilluns, dimarts, dijous i divendres, i de 15 a 20 hores els dimecres, excepte el mes d’agost i els períodes de vacances escolars de Nadal i Pasqua.

Per vetlar pel bon funcionament de tot plegat s’ha previst que es constitueixi una comissió de planificació i assessorament de la Biblioteca del monestir de la Real, amb representants del Consell de Mallorca, la Universitat de les Illes Balears i els Missioners dels Sagrats Cors.

La vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha assegurat que «complim amb una assignatura pendent d’aquest mandat. Tornam a obrir la biblioteca de la Real per a tots els mallorquins i les mallorquines». «Continuam donant vida a una de les nostres institucions culturals més preuades», ha afegit la vicepresidenta del Consell.

La Biblioteca Balear

La Biblioteca Balear va ser fundada el 1933 pel missioner i historiador Gaspar Munar i Oliver. El fons conté en total uns 100.000 volums, majoritàriament, obres dels segles XII i XIII, tot i que també disposa d’una secció especialitzada d’autors balears. 

D’entre les obres més destacades que alberga la biblioteca, cal esmentar la primera edició en alemany de Die Balearen, de l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria; part del fons documental de Cronicón Mayoricense, d’Àlvar Campaner; les constitucions del monestir de Santa Margalida de Palma, i l’original manuscrit de la Història de Mallorca, de Bonaventura Serra. També s’hi poden trobar exemplars únics de l’obra de Ramon Llull o la col·lecció del pare Francesc Bonafé sobre botànica.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt