Ara llegint
Cooperatives Agro-alimentàries augmenta un 13% la facturació i assoleixen els 112 milions durant 2022

Cooperatives Agro-alimentàries augmenta un 13% la facturació i assoleixen els 112 milions durant 2022

Cooperatives Agro-alimentàries augmenten un 13% la facturació i assoleixen els 112 milions durant 2022

L’entitat Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears va celebrar ahir la seva Assemblea General Ordinària anual a l’Auditori del claustre de Bonaventura de Llucmajor, en el transcurs de la qual es va presentar la memòria anual i el compte de resultats de l’exercici de 2022.

Les entitats sòcies han suposat una facturació de 112 milions d’euros al llarg de l’any passat, amb un 13% d’increment sobre l’any 2021. “S’ha reafirmat així la competitivitat i la solvència del model cooperatiu en el sector agroalimentari de les lles Balears”, va afirmar la presidenta de l’entitat, Jerònima Bonafé.

Bonafé va recalcar durant l’assemblea que “els beneficis de les nostres entitats sòcies ens situen com l’agrupació d’empreses del sector agroalimentari més important de les Illes Balears, i que suposa el 49% de la producció final agrària de la Comunitat Autònoma”.

En paraules de Bonafé, “l’any 2022 ha portat diversos canvis legislatius com són, a nivell estatal, la Llei de Cadena Alimentària i al juliol l’aprovació de la PEPAC o paquet de mesures per a la nova Política Agrària Comuna. A nivell autonòmic, la nova llei turística i la nova llei de cooperatives. Tot això unit al nou marc normatiu de la PAC suposa un gran nombre de novetats en l’aspecte normatiu al qual s’haurà d’adaptar el sector”.

El marc normatiu, emperò, és només un dels reptes als quals han de continuar fent front totes les entitats sòcies de Cooperatives Agro-alimentàries, segons va recalcar.

Noves entitats sòcies

En un altre ordre de coses, es va donar compte que l’any 2022 es varen unir com a sòcies tres noves entitats: Sat Son Jover, Som pagesos AIE i la Cooperativa Són Cos.

El que portem de l’any 2023 s’han incorporat dos nous associats: Na Bou S. Coop i l’Associació Balear d’Apicultura (ABA).

D’igual manera es va destacar que l’any 2022 el nombre de persones adscrites a alguna de les cooperatives sòcies va ascendir a un total de 7.789 de persones.

Una vegada finalitzada l’assemblea general es va celebrar la jornada titulada “Aspectes rellevants de la nova llei de cooperatives d’Illes Balears”. La responsable del departament jurídic de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Mar Garriga, va comentar els aspectes més rellevants de la nova llei de cooperatives d’Illes Balears.

La nova normativa, aprovada en el Parlament d’Illes Balears el passat 14 de febrer, substitueix a l’anterior text, vigent des de 2003. Aquesta llei de cooperatives té com a objectiu fomentar i enfortir la fórmula cooperativa, facilitar el funcionament empresarial i adequar les cooperatives en les noves tecnologies. A més, afavoreix la inter cooperació, reforça les vies de finançament i incorpora la perspectiva de gènere en l’articulat de la llei. Les cooperatives agràries es converteixen a més en comunitats energètiques, segons es va descatar.

A la clausura de la trobada anual han varen participar, al costat de la presidenta Bonafé i els representants del Consell Rector de l’entitat, el president de Cooperatives Agroalimentàries Espanya, Ángel Villafranca; el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández; i el conseller de Promoció Econòmica del Consell de Mallorca, Jaume Alzamora.

En l’acte, a més, han varen ser presents, entre d’altres, el regidor d’Urbanisme i Medi Ambient de l’Ajuntament de Llucmajor, Guillem Roig; el director de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Aram Ortega; i la directora de IRFAP, Georgina Brunet;

Fundada en 1988, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears representa i fa costat a les entitats associades. Actualment té 38 entitats adscrites que aconsegueixen tots els sectors agroalimentaris de les quatre illes Balears. Les cooperatives són els principals actors del sector agroalimentari a Illes Balears, per la qual cosa l’entitat té un paper transcendental en la conformació, la protecció del paisatge i del medi ambient de l’arxipèlag.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt