Ara llegint
Santa Rita de Càssia ofereix una nova imatge després del procés de restauració

Santa Rita de Càssia ofereix una nova imatge després del procés de restauració

Santa Rita de Càssia ofereix una nova imatge després del procés de restauració

El Bisbat de Mallorca ha informat de la finalització de la darrera fase de la restauració integral del retaule de Santa Rita, amb la col·locació dels àngels de la predel·la, l’original de fusta tallada i policromada del segle XVIII, i la còpia de l’àngel modelada en fang, cuit i policromat. La comunitat agustiniana de Palma de l’església del Socors i col·legi de Sant Agustí, ha presentat el resultat de la restauració durant una celebració que consistí en la solemne Eucaristia presidida pel P. Domingo Amigo, prior provincial de la Província Agustiniana de Sant Joan de Sahagún, i concelebrada per la comunitat de PP. agustins de Palma i a continuació un acte en honor de la Santa davant la seva imatge i capella.

El retaule de Santa Rita de Càssia a l’església de la Mare de Déu del Socors de Palma és una peça extraordinària, obra de Mateu Juan, que la realitzà entre 1715 i 1723, segons descriuen des del Bisbat. El pas del temps i la suma d’intervencions que consideren desafortunades “feren necessari recuperar aquest espai emblemàtic dins el temple del Socors, per la profunda i popular devoció a la Santa Advocada d’impossibles”, han explicat.

El procés

D’aquesta manera, el mes d’octubre de 2022 es realitzaren obres de neteja i sanejament de la pedra de marès i del marbre a l’entorn de la capella, que presentaven eflorescències salines per problema d’antigues filtracions d’aigua, ja sanejades. Aquesta obra fou realitzada per l’empresa REFOART. La restauració del conjunt escultòric (retaule, cambril i imatge) ha anat a càrrec del taller mallorquí Es Taller, sota les mans expertes de Montserrat Dezcallar, directora del projecte, Elena Sáiz i Noemí Caselles. En una primera fase també hi col·laborà la historiadora Aina Riutort.

La imatge de la Santa, talla policromada, és una obra de 1758, atribuïda a Andreu Carbonell, que té altres obres en aquesta església i és autor del retaule major de l’església de la Mercè de Palma. La imatge presentava un desgast greu de la policromia per la fregada permanent dels fidels i havia sofert en el temps intervencions no encertades amb repintades a la cara i les mans. La restauració integral ha aconseguit recuperar la traça original de la policromia.

Una altra intervenció important és la recuperació del frontal d’altar, realitzat amb la tècnica d’estucament policromat, a la manera veneciana. Aquesta peça espectacular del segle XVIII, d’autor desconegut, es conservava en molt mal estat, i ha requerit un pacient i estudiat procés de restauració.

L’àngel que també ha estat recuperat.

Els àngels

La darrera i esperada recuperació ha estat, com hem dit, un dels àngels de la predel·la del retaule, peça de fusta tallada i policromada del segle XVIII. La imatge de l’àngel company fou robada de l’església pel juny de 2009, motiu pel qual es retirà l’altra talla i foren substituïdes per plaques de marbre amb sengles marcs amb l’escut de l’església. Realitzada la còpia de la imatge de l’àngel en fang cuit i policromat, modelada per l’escultor Bernat Miquel Serra Aloy, es conclou la restauració integral d’aquest retaule i la imatge de la Santa de Càssia.

La Província agustiniana de Sant Joan de Sahagún és la institució que ha sufragat les costoses despeses d’aquesta restauració “en un gest d’afecte als nombrosos devots de la Santa de Càssia i de respecte pel patrimoni historicoartístic heretat dels nostres majors”, segons han detallat des del Bisbat. Els feels assidus al Socors i els devots de la Santa també hi han contribuït amb donacions.

Els agustins del Socors duen dues dècades esmerçats en la restauració de peces de valor artístic i històric destacat a la seva església del Socors, sense comptar amb ajudes oficials i confiant sempre en la generositat i el suport dels feels assidus al temple, que són testimonis de l’esforç singular que la comunitat fa per mantenir aquest temple amb la dignitat que requereix.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt