Ara llegint
“Sense cultura no hi ha ciutat”, assegura Hila en el lliurament dels Premis Ciutat de Palma

“Sense cultura no hi ha ciutat”, assegura Hila en el lliurament dels Premis Ciutat de Palma

"Sense cultura no hi ha ciutat", assegura Hila en el lliurament dels Premis Ciutat de Palma

La gala de lliurament dels Premis Ciutat de Palma ha tornat a pujar a l’escenari del Teatre Principal de Palma en aquesta Diada de Sant Sebastià. Presentat per l’actiu Caterina Alorda, l’acte ha estat emocionant tant a l’entrega dels premis com a les actuacions de damunt l’escenari. Els espectadors han pogut gaudir amb les actuacions musicals de la cantant Aina Tramullas i  de la companyia de dansa Eulàlia Bergadà, que han fet gaudir els presents amb el seu espectacle “Opening for a Cultural Heartbeat, una barreja de dansa, la música electrònica, la paraula i el cant.

Durant l’acte, el batle de Palma, José Hila, ha afirmat que “els Ciutat de Palma són la mostra del suport de l’Ajuntament a la cultura i als seus creadors; persones que es converteixen en elements essencials en el procés transformador cap a una societat més justa i solidària”. “Però la cultura s’ha de celebrar i assaborir cada dia de l’any”, ha dit. Hila ha volgut reivindicar que “ens hem de sentir orgullosos de viure i pertànyer a Palma. Jo n’estic orgullós” a la vegada que posava de manifesta la importància de la cultura en la transformació que viu la ciutat. “Sense cultura, no hi ha ciutat. Sense el seu paper enormement valuós de reflexió, d’exploració del món de les idees, viuríem en una Palma diferent”.

Per últim, el batle ha defensat “una forma de fer política centrada a donar resposta a les necessitats de la ciutadania”. “No crec en la crispació ni en el renou; crec en una gestió serena i tranquil•la, pròxima. Crec en la paraula i no en els crits. Crec en la ciutat i en la seva ciutadania”.

El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, ha reivindicat que “la cultura ha de posar les persones primer i que ha de ser accessible, diversa, descentralitzada, i ha de crear xarxes. Aquest ha estat el concepte que hem treballat durant aquesta darrera part de la legislatura i el que ens dona impuls per a seguir treballant en la recuperació del sector cultural i crear un futur sostenible, divers, resilient i pròsper.”

La gala ha traslladat de manera evocadora la importància de la cultura en el futur de la ciutat, dins un projecte de desenvolupament participatiu, inclusiu i sostenible. La finalitat ha estat encoratjar els assistents i espectadors, transmetent un valor de lluita comunitària perquè la cultura sigui un dels eixos del desenvolupament sostenible de la ciutat, al mateix nivell d’altres aspectes que tradicionalment es tenen en compte i sovint es posen per davant. Un horitzó comunitari i connectat, pel qual cal el lideratge dels responsables i artífexs de la cultura, però també la participació de tots els habitants de Palma.

La gala ha estat dirigida per Núria Abad i Marta.  En aquesta edició els premis de novel·la i gastronomia han quedat deserts per decisió dels respectius jurats

Llista de premiats:

PREMI CIUTAT DE PALMA LLORENÇ VILLALONGA DE NOVEL·LA

Desert

PREMI CIUTAT DE PALMA JOAN ALCOVER DE POESIA

Ecogrames deJorge Fernández Gonzalo. El jurat ha valorat la lluminositat del llibre, amb imatges naturals i biològiques molt potents, on l’ésser humà és el centre de tot en relació al procés de donar llum, un tema inèdit dins la poesia, i amb un final obert.

PREMI CIUTAT DE PALMA BONET DE SANT PERE DE MÚSICA

Ovella negra al Teatre Principal deJoan Luna, piano i teclats. Pablo Di Salvo, contrabaix. Teo Salvà, bateria. El jurat ha acordat atorgar per majoria el Premi Ciutat de Palma Bonet de Sant Pere de Música 2022 al projecte Ovella negra, que fusiona música tradicional i jazz. Ha valorat la seva trajectòria, l’estil, la proposta innovadora i les arrels amb les illes.

PREMI CIUTAT DE PALMA MARGALUZ D’ARTS ESCÈNIQUES

Highlands de Mal Pelo i Josep Francesc Ramis Sureda. El jurat ha valorat la qualitat interpretativa i de la producció, la diversitat de llenguatges posats en escena; així com, la maduresa consolidada de l’equip en una trajectòria dedicada a la recerca experimental aplicada a la dansa.

PREMI CIUTAT DE PALMA MARIA FORTEZA D’AUDIOVISUALS

Petricor (Documental) de Victòria Morell Salom. En paraules del jurat és una obra visual molt potent i completa, amb un discurs social i formatiu d’interès per arribar a nous públics interessats. Cal destacar-ne la recerca feta dels personatges.

I aquest és el meu cos (Curtmetratge) deConcha Vidal. El jurat ha destacat la seva metàfora performàtica de reflexió sobre el món de la naturalesa i la dona. La coherència de l’artista en aquesta línia d’investigació i la hibridació de llenguatges artístics.

PREMI CIUTAT DE PALMA DE CÒMIC

Lo flamenco deNathalie Bellón Hallu. El jurat ha valorat molt positivament Lo Flamenco pel procés creatiu, per la seva introspecció, com la narració plasma el conflicte creatiu de l’autor, per l’originalitat de la temàtica i la forma de plasmar-la i per la qualitat del dibuix

PREMI CIUTAT DE PALMA MIQUEL DELS SANTS OLIVER DE PERIODISME

Assistència sexual i discapacitat de Alba Tarragó Bosch. El jurat ha valorat la feina d’investigació i recerca, amb testimonis de difícil accés, la bona narrativa emprada i la seva estructura, així com l’originalitat pel tema on explica una història que no és tan coneguda

PREMI CIUTAT DE PALMA D’INVESTIGACIÓ MONTSERRAT CASAS

El valor sociocultural i econòmic de les dones vinculades a la comercialització del peix en època contemporània deAriana Domínguez García. El jurat ha valorat el marc teòric molt ben desenvolupat i ser una recerca molt exportable. La seva aportació antropològica significativa d’un tema poc conegut amb un compromís amb la figura de la dona.

PREMI CIUTAT DE PALMA ANTONI GELABERT D’ARTS VISUALS

Habeas Corpus, 2011 de Patricia Gómez i Mª Jesús González.  El jurat considera el rigor i l’interès de la seva investigació. Per l’adscripció d’aquesta al context local i per la recerca i l’excel·lent formalització, al llarg de la seva trajectòria, de diferents relats subalterns que configuren una història altra.

PREMI CIUTAT DE PALMA CATY JUAN DE CORRAL DE GASTRONOMIA

Desert.

El jurat considera que els projectes presentats no estan prou argumentats, hi manca contingut per tal de poder fer una valoració acord amb un Premi Ciutat de Palma. El jurat vol animar a tots els sectors vinculats amb la gastronomia a què hi treballin en la seva recuperació, divulgació i evolució

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt