Ara llegint
Una placa commemorativa recorda a Xesc Forteza al Teatre Principal de Palma

Una placa commemorativa recorda a Xesc Forteza al Teatre Principal de Palma

Una placa commemorativa en record a Xesc Forteza al Teatre Principal de Palma

El Consell de Mallorca recorda l’actor, director i dramaturg Xesc Forteza instal·lant una placa commemorativa al Teatre Principal de Palma. El president de la institució insular, Llorenç Galmés, ha anunciat, a més, que dia 4 d’octubre es farà un gran homenatge a la Sala Pública coincidint amb la Fira B! i el dia de Sant Francesc. D’aquesta manera, es farà en col•laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics i l’Ajuntament de Palma. 

Aquest dissabte, 6 de juliol, quan es compleixen 25 anys de la mort, s’ha descobert la placa en un petit acte a la Sala de Tertúlies del Teatre Principal. Hi han assistit el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés; la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, i el director del Teatre Principal, Miquel Martorell, a més de diferents professionals de les arts escèniques i alguns companys d’escenari i amics de Xesc Forteza, com Joan Bibiloni, Joan Carles Bestard, Joan Monse o Joan Bonet.

El president Galmés ha destacat que “Xesc Forteza és una figura clau en les arts escèniques de Mallorca que va transcendir més enllà de la nostra terra” i ha explicat que, “amb aquest gest senzill, es vol reconèixer la petjada inesborrable que va deixar l’actor i dramaturg” 

Francesc Forteza Forteza, més conegut pel seu nom artístic de Xesc Forteza, va néixer el 1926 i de ben petit ja va pujar als escenaris en funcions escolars. El 1947 va entrar a la companyia Artis on hi treballà fins que el 1967 funda la seva pròpia companyia amb la qual estrena una cinquantena de muntatges, amb alguns títols mítics com Majórica o Es viatge del tio capellà, entre molts d’altres. A partir d’aquí seguí una carrera meteòrica fins a convertir-se en un dels actors i dramaturgs més populars del segle XX a Mallorca. 

Però la seva carrera no es limità a estrenar comèdia i vodevils amb la seva companyia. Amb Els Valldemossa i Margaluz va fer gira per nombrosos països europeus com Dinamarca, Alemanya, Anglaterra, Islàndia… També protagonitzà L’Avar, de Molière (1987), en un muntatge del Centre Dramàtic de les Illes Balears, o La gran il·lusió, del Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya, una obra que va estar en cartellera més de cent dies al Teatre Romea de Barcelona.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt