Ara llegint
APAEMA compra una finca de 18.000 metres a Montuïri per dedicar-la a experimentar cultius ecològics

APAEMA compra una finca de 18.000 metres a Montuïri per dedicar-la a experimentar cultius ecològics

APAEMA compra una finca de 18.000 metres a Montuïri per dedicar-la a experimentar cultius ecològics

Gràcies al préstec de 61 socis, l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA) ha pogut adquirir una finca rústica de 18.000 metres quadrats de superfície, ubicada en el municipi de Montuïri. L’objectiu d’aquesta compra és que l’associació disposi d’un lloc propi on poder desplegar el potencial del sector agrari ecològic els anys vinents.

Aquesta adquisició obri la porta a moltes possibilitats que fins ara eren una limitació, segons han detallat des de l’entitat. “Finalment, disposarem d’un lloc de referència per a l’agricultura eco i l’agroecologia, el qual donarà visibilitat, i facilitarà la difusió d’aquest tipus d’agricultura i dels productes conrats o transformats amb aquest segell”, han explicat.

A més, permetrà a l’entitat pensar amb la possibilitat de disposar d’una infraestructura que doni cobertura al bot d’escala que està experimentant el sector agroecològic.

La recerca de la finca

Fa un any, l’associació va sondejar els socis per determinar el suport que rebria per part seva un projecte d’aquestes característiques. Arran de la resposta rebuda, s’inicià la recerca de finca que ha culminat amb l’adquisició d’una parcel·la adjacent a la carretera Palma-Manacor. Un total de 61 socis, a través de préstecs personals a l’entitat, han cobert el total del preu de la finca, sense necessitat de recórrer a entitats bancàries.

En els darrers anys, la producció agrària ecològica a Mallorca està experimentant un creixement sostingut tant en nombre d’operadors com d’hectàrees inscrites. Ara, emperò, es necessiten estructures i infraestructures que donin suport a aquest creixement i sostinguin el bot d’escala en la producció i el consum agroecològics, segons han explicat. Ens trobam, així, davant un moment clau i APAEMA, com a associació que agrupa bona part dels productors ecològics de Mallorca, té la intenció de vetllar per fer front a aquests reptes de forma col·lectiva.

“Amb la disponibilitat d’un espai propi, s’obri un gran ventall d’oportunitats”, expliquen. “Podrem desenvolupar una finca experimental, per provar cultius, tècniques i manejos agrícoles, investigacions per obtenir resultats pràctics que es puguin traslladar a la producció dels socis de l’entitat a través del nostre servei d’assessorament i formació”, han detallat.

Aquesta finca, també serà un lloc ideal per fer-hi pràctiques de determinats cursos de formació, i a més també volem aspirar a impartir-hi certificats de professionalitat en agricultura ecològica.

Aquesta compra s’ha efectuat després d’un any de cerca ininterrompuda. Les pressions a les quals està sotmès el sòl rústic de l’illa han complicat molt la tasca, han assenyalat des d’APAEMA. “Des d’un primer moment vàrem prioritzar la compra d’una finca que ja disposés d’una infraestructura en abandó per poder-la recuperar, però finalment no va ser possible”, han dit. A la vegada han assenyalat que “és preocupant comprovar les traves per recuperar estructures agràries i el sobrecost econòmic desmesurat que suposa”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt