Ara llegint
Drama en el sector cerealístic mallorquí: la sequera provoca una reducció de la producció d’un 60%

Drama en el sector cerealístic mallorquí: la sequera provoca una reducció de la producció d’un 60%

Drama en el sector cerealístic mallorquí: la sequera provoca una reducció de la producció en un 60%

L’efecte nociu de la sequera en l’agricultura mallorquina ha quedat més que evident aquesta temporada, segons les dades presentades avui per l’Associació Agrària Joves Agricultors (ASAJA) de les Illes Balears. La previsió per a la producció de cereals i farratges a Mallorca per al 2024 és de 48.953 tones, el que representa una caiguda estrepitosa del 60% en comparació amb un any normal, que sol arribar a les 118.717 tones. Joan Company, president d’ASAJA-Balears, ha ressaltat avui a Maria de la Salut que les pèrdues econòmiques per al sector ascendeixen a 12.560.420 euros.

Els números són dramàtics. Un any normal, el valor de la producció de cereals i farratges a Mallorca és de 21.828.678 euros. Aquest any 2024, amb la sequera colpejant durament les terres, aquesta xifra es redueix dràsticament fins a 9.268.258 euros. “La sequera ha afectat greument els rendiments i, per tant, els ingressos dels agricultors. Els números parlen per ells mateixos”, ha lamentat Company. La situació és crítica i les perspectives per a l’any vinent no semblen millorar significativament, fet que preocupa profundament els agricultors de l’illa.

L’estudi de l’impacte

ASAJA-Balears ha dut a terme un extens estudi d’impacte sobre els principals cereals cultivats a Mallorca –blat, ordi i civada– així com els farratges. Utilitzant dades de les superfícies declarades a la PAC 2023, que sumen 51.785 hectàrees, i entrevistant agricultors de diverses zones, s’ha obtingut una imatge clara de la severa disminució de la producció. Les àrees estudiades inclouen municipis del Pla com Llubí, Santa Margalida, Ariany, Maria de la Salut, Sineu, Petra, Sant Joan, Montuïri i Vilafranca, així com altres municipis de l’illa.

Les causes d’aquesta dràstica disminució de la producció són diverses però clarament identificables. Les pluges durant els mesos de novembre i desembre de 2023 van ser entre un 80% i un 90% inferiors a la mitjana d’un any normal, afectant negativament les sembres i el naixement dels cereals i farratges.

Les precipitacions de 2024 tampoc no han complert amb les expectatives, sent inferiors a la mitjana anual, intermitents i localitzades. A això s’hi afegeix un augment de les temperatures mitjanes de més de 2ºC i la presència de ratxes de vent que han accelerat l’assecat dels cultius.

Accions i solucions proposades

ASAJA-Balears ha sol·licitat a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural que actuï davant aquesta situació alarmant. S’ha demanat al conseller Joan Simonet que doni suport davant el Ministeri d’Agricultura i l’ENESA per canviar les assegurances agràries, considerades ineficaces per cobrir les pèrdues que suporta el sector a les Illes Balears.

En la jornada cerealística celebrada avui a Maria de la Salut també s’ha destacat la importància dels camps experimentals, amb la presència del conseller Simonet. S’ha visitat els camps de llavors certificades d’Agronatura SAT, amb el suport de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), així com els camps de catalogació de civades mallorquines produïdes per ASAJA i l’IRFAP. Aquestes iniciatives són crucials per trobar solucions adaptatives davant les adversitats climàtiques.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt