Ara llegint
Sa Pobla i Muro, en plena activitat de collita i exportació de la patata primerenca

Sa Pobla i Muro, en plena activitat de collita i exportació de la patata primerenca

Mateu Export, S’Esplet SAT, Illacamp i Vda. Antonio Serra són quatre portals exportadors de patata de Sa Pobla que aquests dies enllesteixen la campanya de la patata extra-primerenca. Entre Sa Pobla i Muro es concentren 1.600 hectàrees dedicades al cultiu de la patata, amb una producció anual que supera les 1.600 tones, destinades a l’exportació i al mercat intern, amb un valor de mercat proper als 20 milions d’euros i que genera 100 llocs de feina directes i altres 150 indirectes.

En aquest punt de la campanya la presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha visitat els principals portals de patata de Sa Pobla, per conèixer de primera ma la marxa de l’actual campanya i les seves principals preocupacions.

El batle de Sa Pobla, Llorenç Gelabert, ha acompanyat Cladera durant el recorregut pels quatre portals, a on la comitiva ha estat rebuda pels respectius responsables: Joan Mateu de Mateu Export, Joan Company de S’Esplet SAT, Joan Cantallops d’Illacamp, i Antoni Serra per part de Vda. Antonio Serra.

Catalina Cladera ha agraït els responsables dels portals exportadors l’esforç per mantenir la viabilitat comercial de les explotacions agràries de Sa Pobla tot i les circumstàncies actuals, en plena recuperació econòmica post pandèmia que s’ha vist alentida pel conflicte a Ucraïna i per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

 “Vull destacar la valentia i capacitat de lluita del sector primari de Mallorca i en aquest cas de sa Pobla, amb uns pagesos i pageses que malgrat les dificultats, com ara són el Brèxit, l’augment del cost del transport i les consequències econòmiques de la guerra sempre han tirat endavant”.

“Set de cada deu patates que Espanya exporta al Regne Unit són de sa Pobla, unes xifres que posen de manifest que, a més de ser un producte d’una qualitat excel.lent, representa un sector estratègic per sa Pobla i per Mallorca” ha dit.

La Fira Nocturna de la Patata

Durant la visita, tant el batle de sa Pobla com la presidenta Cladera han animat tothom a participar en la pròxima edició de la “Fira Nocturna de la patata” que se celebrarà els dia 3 i 4 de juny. Una cita gastronòmica que serveix també per promocionar el producte més emblemàtic del municipi i reactivar l’economia local.

La presidenta del Consell ha volgut remarcar que la institució insular és al costat del sector primari  i ha posat en valor la feina de suport i promoció que fa el Consell de Mallorca.

Ha destacat, entre d’altres mesures, l’increment fins als 2 milions euros la partida anyal d’ajudes directes a empreses, entitats i ajuntaments que fomenten l’economia de Mallorca i el producte local, així com la difusió del producte local pels canals turístics. El Consell participa activament en el projecte de TIRME, FINHAVA que fomenta el consum de producte local als establiments hotelers de Mallorca i la reutilització dels residus orgànics en l’adob de nous cultius.
 
També beneficiarà els pagesos i producte local el projecte ‘Tanca el cercle’, que preveu construir cinc plantes de tractament de matèria orgànica que produirà compost ecològic que donarà una empenta al sector primari per l’abaratiment de costos que comportarà.

S’ha fet una nova convocatòria d’ajuts Leader amb una dotació de 350.000 € per al sector primari a través de Mallorca Rural, ajudes que arriben directament a petites empreses, emprenedors i cooperatives.

D’altra banda la presidenta ha recordat que la nova llei turística aprovada ahir al Parlament contempla que els establiments turístics incorporin almenys un 3% de producte local en la seva oferta, i incentius i beneficis per als establiments que incloguin producte local, ecològic o amb denominació d’origen en els seus menús.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt