Ara llegint
Son Fornés de Montuïri tendrà museu arqueològic d’aquí a mig any

Son Fornés de Montuïri tendrà museu arqueològic d’aquí a mig any

El mes de març de 2023 estaran enllestides les obres de rehabilitació de les cases de Son Fornés de Montuïri, que estan destinades a acollir el museu i centre d’investigació del jaciment arqueològic que duu el mateix nom.

D’aquesta manera, a partir de l’any que ve, aquest museu es traslladarà de la seva seu actual —el molí d’en Fraret— a l’espai rehabilitat. A més, en el nou equipament s’hi podran conservar les troballes de les diferents campanyes d’excavació que es vagin fent i s’hi podran dur a terme els treballs tècnics.

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera, i el batle de Montuïri, Joan Verger, juntament amb altres autoritats, han comprovat avui l’estat de la rehabilitació de les cases de Son Fornés.

Les obres, que tenen un termini d’execució previst de dotze mesos, es preveu que estiguin acabades el mes de març del 2023, i tenen finançament del Govern Balear a través de l’impost del turisme sostenible, per un valor de 500.000 euros. La resta del projecte el finança el Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics, amb 500.000 euros; FUNDATUR, amb 410.000 euros, i l’Ajuntament, amb 90.000 euros més.

La consellera, juntament amb la resta d’autoritats, ha visitat les obres de rehabilitació de les cases, amb les explicacions de l’equip tècnic que les du a terme. Una vegada acabada la visita, Garrido ha destacat que les cases de Son Fornés «són un somni col·lectiu, el del futur Centre Arqueològic de Son Fornés, que està agafant bona forma gràcies a la implicació de totes les institucions que estam avui aquí representades».

En aquest espai hi haurà 2.300 metres quadrats de superfície museïtzada que inclou el talaiot més gran de Mallorca. Es recupera una zona emblemàtica per a visitants i residents, a la vegada que es restaura i es conserva l’arquitectura tradicional i es protegeixen els boscs originaris, els conreus i les espècies animals autòctones.

Amb aquesta inversió, es recuperarà l’esplendor del poblat talaiòtic de Son Fornés, un dels més representatius de l’illa de Mallorca. Es va fundar al voltant del segle X abans de la nostra era i des de l’any 1975 és objecte d’estudi i recerca. És un magnífic exponent de l’arquitectura tradicional mallorquina.

Actualment, es negocia entre el Consell de Mallorca, el Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament i la Universitat Autònoma de Barcelona la constitució d’una fundació que aculli tot el projecte.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt