Binissalem convoca una nova edició de la Fira de la Pedra i l’Artesania

Del 21 al 25 de maig, Binissalem acollirà una nova edició de la Fira de la Pedra i l’Artesania, una cita consolidada dins el calendari festiu i cultural de Mallorca que vol posar en valor la tradició dels picapedrers i l’empremta de la pedra viva en la construcció i la identitat del municipi.
Aquesta fira és un homenatge als mestres que han sabut extreure i treballar la pedra amb respecte cap a la natura i mestria artesanal, deixant un llegat visible en els grans casals, les façanes nobles i les estructures que defineixen Binissalem i molts altres espais de Mallorca. El municipi, declarat Conjunt Històric Artístic Nacional l’any 1983, torna a reivindicar l’essència d’un ofici antic que perdura viu gràcies a l’esforç col·lectiu.
El programa d’enguany inclou activitats repartides durant cinc dies, combinant propostes per a totes les edats i interessos. Dimecres 21, Can Gelabert acollirà una xerrada dedicada al motllo de la copinya de Binissalem i l’artesania de Biel Cortès, mentre que divendres 23 hi haurà teatre, exposicions i música en directe amb The Unpredictable Band.
Dissabte 24 de maig serà el dia central, amb la inauguració oficial de la fira a la plaça de l’Església a partir de les 10 h, amenitzada per la batucada de Sa Fil·loxera de l’Infern i els caparrots. Durant tot el dia hi haurà exposició i venda de producte local i artesania, a més de mostres relacionades amb el programa “25 N – Ciutats Educadores”. El vespre, el Casal de Cultura Can Gelabert acollirà la presentació d’un disc de cançons per a veu i piano de Baltasar Bibiloni, i al Passeig des Born s’hi farà un taller de bachata.
Diumenge 25 l’activitat continuarà amb un festival d’escacs, tallers de defensa personal, mostra de ca de bestiar, actuacions folklòriques i el tradicional correfoc familiar amb Sa Fil·loxera de l’Infern. A les 12 h, a la plaça de l’Església, es podrà veure la demostració “Xapam sa pedra”, a càrrec del mestre artesà Bernat Moyà. La jornada inclourà també una ballada popular i el dinar de fideus amb conill organitzat pels Amics de la Tercera Edat.
Tallers de ceràmica, creació sonora, herbes dolces i meditació mindfulness completen una programació diversa i participativa que posa en valor la creativitat local i la transmissió d’oficis.
Amb aquesta nova edició, Binissalem torna a reivindicar l’arrel i la projecció d’un poble que ha sabut fer de la pedra un símbol d’identitat, bellesa i perdurabilitat.