Ara llegint
Comptabilitzades 1.247 espècies convivint a la reserva natural de s’Albufereta

Comptabilitzades 1.247 espècies convivint a la reserva natural de s’Albufereta

Comptabilitzades 1.247 espècies convivint a la reserva natural de s'Albufereta

A la reserva natural de s’Albufereta hi habiten un total de 1.247 espècies diferents, entre animals, plantes, fongs i altres regnes com bacteris i protozous. Aquest és el resultat de la darrera actualització del catàleg de biodiversitat, encomanat per la Reserva natural al Grup multidisciplinar d’estudi de la biodiversitat de zones humides (TAIB) el 2022.

Els resultats d’aquest treball ha estat la catalogació de 1.247 taxons, 403 més respecte a l’anterior recopilació elaborada el 2012.

L’estudi incorpora les espècies que s’han localitzat almenys una vegada dins les darreres dècades a la reserva natural. El TAIB, a més de recopilar tota la informació històrica acumulada dels diferents estudis que s’han anat realitzant a la Reserva dins els darrers anys, també va realitzar mostreigs propis amb la finalitat de detectar noves espècies de grups d’insectes poc estudiats.

Per regnes, els més abundants són el dels animals, amb 562 espècies. Els grups més diversos dins aquest regne són els insectes, amb 257 espècies, i el de les aus, amb 236 espècies.

Les plantes són el segon regne més abundant: s’han xifrat fins a 488 espècies diferents.

Per darrere els segueixen el regne dels fongs, amb 158 espècies, i altres regnes molt menys visibles, com ara els bacteris, protozous o altres. Tot i ser menys abundants, pel que fa al coneixement dels fongs s’ha produït un notable avanç gràcies a l’esforç d’investigadors i especialistes, així com de les algues i els bacteris. Tots tres són grups d’éssers vius que, tot i la gran funció que desenvolupen en el manteniment dels ecosistemes on viuen, sovint passen desapercebuts.

Tot i que les aus són possiblement les espècies més visibles i les que cerquen majoritàriament els visitants, s’ha de tenir molt present que són precisament els invertebrats (com els insectes, crustacis, mol·luscs o anèl·lids) els que sustenten les xarxes tròfiques de les zones humides com s’Albufereta. La seva conservació resulta imprescindible si es vol continuar gaudint de la presència de nombroses aus.

La Reserva Natural de s’Albufereta fou declarada l’any 2001 mitjançant Decret 121/2001 (BOIB núm. 130, de 30 d’octubre). Comprèn 211 hectàrees de zona humida, envoltada per terrenys agrícoles de gran valor patrimonial i paisatgístic.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt