Ara llegint
La Denominació d’Origen Oliva de Mallorca homenatja la família de Sa Cabana Vella de Fornalutx

La Denominació d’Origen Oliva de Mallorca homenatja la família de Sa Cabana Vella de Fornalutx

La Denominació d'Origen Oliva de Mallorca homenatge la família de Sa Cabana Vella de Fornalutx

La clastra de la finca pública de Raixa va acollir ahir horabaixa la festa de final de collita de l’Oliva de Mallorca, celebració que ha reunit productors i convidats. En el marc de la celebració, la família de Sa Cabana Vella de Fornalutx va rebre l’Oliva de Plata, insígnia amb la qual distingeix aquells custodis del paisatge i tradició olivarera de Mallorca. També es va distingir Pepe Estévez Sánchez, amitger que al llarg de més de quaranta anys ha intervingut en conservació i recuperació d’olivars emblemàtics com el de Miramar i Son Gual.

El president del consell regulador de la Denominació d’Origen Protegida Oliva de Mallorca, Miquel Arbona, compartí amb els assistents la preocupació pels quantiosos danys que han patit els olivars a conseqüència de la tempesta Juliette, que ja fan preveure una reducció del 50% de la producció d’oliva per la propera campanya.

“Quan no és la sequera, és la mosca [de l’olivera] i enguany que tindrem aigua, la neu ens ha destrossat… des de l’any 2017 no hem tingut una collita bona” ha destacat Arbona.

Tampoc va voler deixar de mencionar que “hem d’agrair als pagesos el seu compromís i tenacitat per continuar endavant, també de les institucions que, amb el cas d’aquest darrer episodi de Juliette, ràpidament s’han posat a disposició i a treballar en les formes de que els que han patit danys puguin accedir a ajudes per recuperar el perdut, les quals esperem arribin prest.” ha afegit.

Ja en un ambient més festiu, els assistents varen gaudir d’una bunyolada i ballada amb l’agrupació Estol de Tramuntana, de Sóller, emulant les celebracions amb les que se tancava la collita a les possessions un temps enrera.

La D.O.P Oliva de Mallorca reuneix 65 productors que sumen més de 77.000 oliveres per damunt dels 75 anys i tres elaboradors (Olis Sóller, Son Mesquidassa i Son Moragues)

S’ha de destacar que la D.O.P Oliva de Mallorca és una de les dues denominacions d’origen protegida d’oliva de taula que existeixen actualment a l’Estat Espanyol, juntament amb la D.O.P Aloreña de Málaga, i diferencia únicament les olives de la varietat mallorquina, és a dir, empara específicament la producció de l’olivar tradicional en la seva major part localitzat a la Serra de Tramuntana, oferint un valor afegit tant a productors com a consumidors.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt