Ara llegint
Consell acollirà la nova planta que processarà el 75% de la producció de garrova d’Espanya

Consell acollirà la nova planta que processarà el 75% de la producció de garrova d’Espanya

El Govern Balear i les cooperatives agroalimentàries balears, catalanes i valencianes impulsen un projecte pioner per processar i comercialitzar la polpa de garrova amb una nova planta a construir en el municipi de Consell que beneficiarà 1.000 famílies només a l’illa de Mallorca.

Actualment, Espanya és el primer productor mundial de garrova (50%) i les Illes Balears la primera comunitat productora, que acapara el 36% d’aquesta producció. No obstant això, tot i que la llavor s’utilitza molt per produir goma de garroví, no s’estan aprofitant tots els usos industrials i propietats alimentàries de la polpa de garrova.

Aquesta planta, segons han explicat des del Govern Balear, permetrà aprofitar, valoritzar i ampliar l’ús de la polpa en la indústria alimentària creant quatre famílies de productes: farina (apta per a celíacs), sucre (amb baix índex glucèmic), tanins (sector vinícola o indústria farmacèutica) i fibra alimentària (cereals).

Els promotors del projecte són Camp Mallorquí, Comgar (Catalunya) i Unió Fruits i Unió Nuts (amb cooperatives de les Illes, Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana, Múrcia i Castella La Manxa), que plegats aglutinen el 75% de la producció de garrova d’Espanya.

El projecte, estimat en 6 milions d’euros, té tres possibles vies de finançament: fons europeus, estatals i autonòmics.

Segons la consellera d’Agricultura, Mae De la Concha, es tracta d’un projecte que «aposta per la diversificació i l’economia circular, ja que s’aprofita la totalitat del producte». « No podem deixar escapar aquest projecte de cap de les maneres, és una gran oportunitat també pel relleu generacional, i relacionat amb la innovació i la promoció».

Segons el president de Camp Mallorquí, Miquel Gual, «volem que la garrova en conjunt valgui molt i per això apostam per dur aquesta planta a Mallorca, que serà molt important per a les famílies, la societat, la nostra illa i economia». Segons el gerent d’Unió Nuts SCCL, Ferran Huguet, «donarà valor a la garrova a través de productes novedosos i saludables».

La planta podria arribar a processar fins a 15 milions de tones anuals de garrova, generaria 11 milions d’euros a l’any i més de 1.000 famílies del camp mallorquí se’n beneficiarien.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt