Ara llegint
El Consell comprarà la central d’Alcanada i descontaminarà les instal·lacions

El Consell comprarà la central d’Alcanada i descontaminarà les instal·lacions

El Consell comprarà la central d'Alcanada i descontaminarà les instal·lacions

El ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous a sessió plenària la compra de la central d’Alcanada per un import de 300.000 euros. Les dues finques que la composen passaran a ser de titularitat pública, una vegada hagi culminat el procés de venda, amb la signatura de la corresponent escriptura de compravenda.

El conseller de Presidència Javier de Juan ha assegurat que el Consell vol de liderar la reconversió d’aquesta zona estratègica, una reconversió, ha remarcat, reclamada des de fa molt de temps i que ha d’anar en la línia del projecte Alcúdia Tech Mar, impulsat per l’Ajuntament d’aquest municipi, que aposta per un nou model lligat a l’economia verda.

“Es tracta d’una oportunitat històrica que no havíem de deixar passar”, ha assenyalat de Juan, qui ha explicat que aquest indret s’ha de convertir en un punt de referència d’innovació, un punt neuràlgic de diversificació i transformació del model productiu per fer front als reptes del canvi climàtic a través de la descarbonització del mar.

De Juan també ha mostrat la seva satisfacció, perquè l’adquisició de les finques per part del Consell permetrà una adequada preservació de tot el conjunt. A més de l’inici immediat, de les tasques de descontaminació de la central, que es preveu per aquest primer trimestre de l’any i també evitar que els terrenys es puguin gestionar amb criteris contraris a l’interès públic de la ciutadania d’Alcúdia i de Mallorca.

D’altra banda, la gestió dels terrenys sota criteris d’utilitat pública i sotmesa a l’interès general farà possible el desenvolupament dels projectes de recuperació d’ús social i públic de tot el conjunt i l’aplicació de finançament adient provinent de fons Next generation per a l’impuls de projectes de transició i sostenibilitat. “En aquest cas podem parlar d’una quàdruple sostenibilitat: patrimonial, mediambiental, econòmica i social”, ha subratllat de Juan.

L’objectiu del Consell de Mallorca es dedicar els terrenys als usos que generen consens entre la ciutadania i les mateixes administracions, aprofitant els recursos de finançament que per altra banda ja s’han previst que es puguin aconseguir, segons el programa del Fons de Transició Justa d’Espanya 2021-2027 i Fons Next Generation. També de Juan ha assenyalat que les propietats s’han valorat en 8,3 milions d’euros i el cost estimat de descontaminació en 5 milions d’euros “per la qual cosa hem aconseguit el primer dels objectius, la preservació del principi fonamental de que qui contamina paga”

El Consell de Mallorca va exercir el dret de tempteig de L’article 32 de la Llei 12/1998 del patrimoni històric de les Illes Balears, per raons d’interès públic, que ja havien estat expressades anteriorment pels tècnics de la Institució, amb motiu de la incoació de l’expedient de declaració de be d’interès cultural de la Central.

Els elements que conformen la central i el poblat dels treballadors dissenys de Ramon Vázquez Molezún (medalla d’or d’arquitectura) i Josep Ferragut, conserven valor històric, com a testimonis de l’època de la industrialització i per la seva importància econòmica i social per a l’entorn en què es troba.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt