Ara llegint
El GOB demana una moratòria de caça a la zona afectada pels incendis de s’Albufera

El GOB demana una moratòria de caça a la zona afectada pels incendis de s’Albufera

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha demanat a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural que s’estableixi una moratòria de caça a les àrees incendiades del Parc Natural de s’Albufera de Mallorca. Els dos incendis, registrats els passats 8 i 16 d’octubre, han arrasat 171 hectàrees en zones pròximes i sota sospita d’haver estat provocats, segons l’entitat. La petició es fonamenta en la normativa vigent que, en casos com aquest, permet la prohibició temporal de certes activitats per protegir la fauna i afavorir la regeneració dels ecosistemes. Segons el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de s’Albufera, l’article 103 preveu que, per motius de conservació, la conselleria responsable pot limitar temporalment els aprofitaments que posin en risc la regeneració de les zones cremades, com ara la pastura o la caça. Aquesta restricció ha de ser d’un mínim d’un any, prorrogable fins que els espais afectats assoleixin condicions adequades per a la fauna. L’objectiu és evitar que la manca de vegetació exposi encara més la fauna que habita la zona, ja que aquesta queda desprotegida i, en el cas d’aus aquàtiques migratòries, particularment vulnerable a la caça en zones sense refugi. La situació és especialment delicada perquè a l’octubre les zones humides de les Balears reben una gran afluència d’aus procedents del centre i nord d’Europa que hi passen l’hivern. La superfície recentment cremada pot convertir-se en una atracció per a aquestes aus si les pluges de tardor provoquen inundacions, però alhora les deixarà exposades en un entorn mancat de vegetació on el risc de caça augmenta. Del total de 171 hectàrees afectades, unes 60 hectàrees es troben a la zona d’exclusió del parc, on la caça ja està prohibida. Les altres 110 hectàrees estan classificades com a zona d’ús compatible i formen part d’un vedat cinegètic actiu, cosa que augmenta la urgència de la demanda del GOB. Davant aquesta situació, l’entitat reclama la suspensió de la caça en la totalitat de la superfície afectada, amb una durada mínima de dos anys, fins que es recuperi la vegetació i la fauna pugui comptar amb espais de refugi suficients. Amb aquesta mesura, el GOB busca contribuir a la preservació d’un espai natural que cada any rep nombroses espècies migratòries i és un dels hàbitats més valuosos de les Balears per la biodiversitat que acull. La proposta espera una resposta per part de la Conselleria d’Agricultura, encarregada de la gestió dels recursos naturals en aquestes àrees, a fi de garantir que els ecosistemes afectats puguin restablir el seu equilibri natural.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha demanat a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural que s’estableixi una moratòria de caça a les àrees incendiades del Parc Natural de s’Albufera de Mallorca. Els dos incendis, registrats els passats 8 i 16 d’octubre, han arrasat un total de 171 hectàrees en zones pròximes i sota sospita d’haver estat provocats, segons insinuen des de l’entitat.

Aquesta petició, segons detallen, es fonamenta en la normativa vigent que, en casos com aquest, permet la prohibició temporal de certes activitats per protegir la fauna i afavorir la regeneració dels ecosistemes.

Segons el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de s’Albufera, l’article 103 preveu que, per motius de conservació, la conselleria responsable pot limitar temporalment els aprofitaments que posin en risc la regeneració de les zones cremades, com ara la pastura o la caça. Aquesta restricció ha de ser d’un mínim d’un any, prorrogable fins que els espais afectats assoleixin condicions adequades per a la fauna. L’objectiu és evitar que la manca de vegetació exposi encara més la fauna que habita la zona, ja que aquesta queda desprotegida i, en el cas d’aus aquàtiques migratòries, particularment vulnerable a la caça en zones sense refugi.

La situació és especialment delicada perquè a l’octubre les zones humides de les Balears reben una gran afluència d’aus procedents del centre i nord d’Europa que hi passen l’hivern. La superfície recentment cremada pot convertir-se en una atracció per a aquestes aus si les pluges de tardor provoquen inundacions, però alhora les deixarà exposades en un entorn mancat de vegetació on el risc de caça augmenta.

Del total de 171 hectàrees afectades, unes 60 hectàrees es troben a la zona d’exclusió del parc, on la caça ja està prohibida. Les altres 110 hectàrees estan classificades com a zona d’ús compatible i formen part d’un vedat cinegètic actiu, cosa que augmenta la urgència de la demanda del GOB. Davant aquesta situació, l’entitat reclama la suspensió de la caça en la totalitat de la superfície afectada, amb una durada mínima de dos anys, fins que es recuperi la vegetació i la fauna pugui comptar amb espais de refugi suficients.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt