La vacunació contra la llengua blava s’avança i arrancarà dia 11 de novembre
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha anunciat avui que la campanya de vacunació contra la llengua blava s’avança al pròxim 11 de novembre, un mes abans del que inicialment estava previst. Aquesta decisió ha estat possible gràcies a la recent adquisició de 50.000 dosis de vacuna contra el serotip 8 de la malaltia, que afecta especialment les Illes Balears per la seva virulència i elevada mortalitat.
La pressió per contenir l’expansió del serotip 8, més agressiu que la variant anterior que va afectar les illes entre 2021 i 2023, ha estat clau per accelerar la distribució de vacunes. Fernando Fernández, director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, ha destacat la tasca de negociació amb el laboratori Syva, que ha permès garantir aquesta primera remesa. “Amb aquesta primera partida de vacunes podem començar a immunitzar el ramat i minimitzar les restriccions de moviment, una millora important per al sector,” ha afirmat Fernández.
Distribució planificada i criteris tècnics
El pla de distribució de les primeres dosis es farà tenint en compte les zones més afectades, prioritzant les explotacions amb brots confirmats per contenir el virus. Posteriorment, la campanya s’ampliarà a les finques situades en un radi de 5 quilòmetres dels focus detectats. D’altra banda, es reservaran 7.000 dosis per a les necessitats dels centres de tipificació i engreixadors, amb l’objectiu de facilitar el moviment segur del bestiar.
No obstant això, només es tendran en compte les explotacions ramaderes que estiguin declarades oficialment. N’hi ha moltes que, segons diferents fonts, no tenen els papers en ordre i no podran rebre dosis de vacuna.
Situació actual dels brots de llengua blava
L’arxipèlag balear compta amb 200 focus confirmats de llengua blava. A Mallorca, els municipis de Santanyí, Calvià, Selva i Sóller encapçalen la llista amb el major nombre d’afectacions. A Menorca, Ciutadella registra el nombre més elevat de brots, mentre que a Eivissa s’han confirmat dos focus a Sant Joan de Labritja. Aquests brots actius i la distribució de focus reflecteixen la necessitat d’accelerar la campanya per evitar una major propagació.