Ara llegint
En marxa els treballs de recuperació de l’alberg de la Victòria, que duraran un any

En marxa els treballs de recuperació de l’alberg de la Victòria, que duraran un any

En marxa els treballs de recuperació de l'alberg de la Victòria, que duraran un any

Les obres de millora de l’alberg de la Victòria, a Alcúdia, ha estan en marxa i permetran millorar la seguretat, l’accessibilitat i l’eficiència energètica d’aquest equipament i reformar el que es considera un recurs únic i emblemàtic per al lleure educatiu de les Illes Balears.

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago; la directora general d’Infància, Joventut i Famílies, Marta Carrió, i el director d’IBJOVE, Tià Lliteres; acompanyats del batle d’Alcúdia, Domingo Bonnín, la regidora de Joventut, Bàrbara Rebassa, i el regidor de Medi Ambient, Tomàs Adrover; a més dels arquitectes de l’obra, han visitat avui les obres que tot just fa unes setmanes han arrancat.

La consellera Fina Santiago ha manifestat, respecte de les obres de reforma, que «hem hagut de fer molts de tràmits, entre els quals, modificar una llei perquè l’ajuntament pogués cedir al Govern durant més de 25 anys aquest espai perquè poguéssim justificar la inversió de més de 2 milions d’euros. Mentre ha estat tancat hem habilitat cada estiu més places al campament perquè la demanda de l’alberg es pogués cobrir. Són bàsicament obres per seguretat, d’acord amb un informe arquitectònic que deia que davant d’una situació d’emergència no hi havia totes les garanties reglamentàries i, per això, vàrem prendre la decisió de paralitzar l’entrada de persones a l’edifici fins que les mesures de seguretat estassin solucionades. Aprofitant aquesta reforma, vàrem mirar de millorar l’accessibilitat i la sostenibilitat energètica», ha apuntat la consellera.

Les obres varen començar a mitjans de gener i tenen una durada prevista de 12 mesos.

El pressupost total de l’obra és de 2,27 milions milions d’euros, dels quals una part (1,67 milions) prové de l’Impost de Turisme Sostenible.

Actuacions

La intervenció permetrà que l’alberg compleixi els requeriments normatius actuals i pugui reobrir. Entre altres actuacions, s’eliminen barreres electròniques, es construeix una segona escala d’emergència i es millora l’eficiència energètica de l’edifici i les seves instal·lacions.

A més, amb les obres s’aconseguiran espais de caràcter didàctic i pedagògic, fet que facilitarà el lleure entre els joves.

El pati central de l’edifici veurà canviada la seva fisonomia a fi d’aconseguir aprofitar la totalitat de l’espai. Per un costat, es construirà una nova i gran rampa en forma de serpentina que recorrerà gran part del pati acompanyada d’un banc-barana i una altra sèrie d’elements que serviran per dinamitzar l’espai per al lleure juvenil. Per altre costat, també es construirà una escala d’emergència que s’erigirà com un tòtem natural. Serà una construcció respectuosa amb el medi ambient, feta de fusta, que quedarà integrada en el paisatge.

Eficiència energètica

Per garantir l’eficiència energètica, s’instal·len plaques fotovoltaiques, s’assegura l’hermetisme de les finestres i es canviarà el sistema de calefacció per funcionar amb una caldera amb suport solar.

Des del Govern Balear han assenyalat que cal tenir en compte que l’edifici que acull l’alberg és una construcció que s’inaugurà el 1964 i que des de fa més de 50 anys està gestionat pel Govern de les Illes Balears. Al llarg de tots aquests anys va anar acumulant petites reformes que feien possible el seu funcionament, fins que al juliol de 2019 es va haver de tancar per motius de seguretat i per la impossibilitat d’adaptar-se a la normativa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt