Ara llegint
Inaugurada la nova Unitat de Cures Intensives de l’Hospital d’Inca

Inaugurada la nova Unitat de Cures Intensives de l’Hospital d’Inca

Inaugurada la nova Unitat de Cures Intensives de l'Hospital d'Inca

L’Hospital Comarcal d’Inca ja disposa d’una nova unitat de cures intensives (UCI). Es tracta d’un espai de 903 m2 (812 més que l’UCI actual) amb set llits i una sala de tècniques, on es pot situar un llit més si fa falta. Cal assenyalar que, abans de la pandèmia, l’Hospital només disposava de quatre llits d’UCI.

Cada box de la nova UCI està dotat amb tecnologia d’última generació, tant per al monitoratge com per a la mobilització del pacient. El disseny ha tingut en compte els criteris d’humanització per a les UCI; per això, tots els boxs disposen de finestrals i llum natural, per tal de garantir el confort dels pacients. També s’han tingut en compte les necessitats dels familiars dels pacients, de manera que disposaran d’espais íntims i confortables tant a les sales d’espera com a les zones d’informació.

«Després d’aquestes obres d’ampliació, la nova unitat de crítics té més llits, més espai i, sobretot, més seguretat per als professionals i per als pacients de la comarca del Raiguer», ha explicat aquest dilluns la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, que ha acudit a la inauguració de l’UCI juntament amb la consellera de Salut, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Manuel Palomino; la directora gerent de l’Hospital Comarcal d’Inca, Soledad Gallardo, i el batle d’Inca, Virgili Moreno. Francina Armengol s’ha compromès a continuar “millorant i invertint en salut, prioritat màxima d’aquest Govern”.

Fa poc més de tres mesos l’Hospital va inaugurar el nou edifici de Rehabilitació, un espai de 668 m2 (350 més que l’anterior), en el qual fan feina disset fisioterapeutes, tres tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI), un terapeuta ocupacional i una administrativa, en horari de 8.00 a 21.00 h, de dilluns a divendres.

Reforma i ampliació de l’àrea d’urgències

La darrera fase de les obres de l’Hospital consisteix, d’altra banda, en la reforma i l’ampliació del Servei d’Urgències. Per això, des del 8 de novembre de l’any passat tots els pacients adults que acudeixen a Urgències són atesos provisionalment —mentre durin les obres— a una zona situada devora l’entrada actual del Servei.

Quan acabi la reforma, Urgències tindrà una superfície de 2.263 m2 (gairebé el doble que ara) i disposarà de quaranta places, deu butaques i sis llits d’unitat d’estada curta (fins ara, tenia trenta-tres places i dues butaques). A més, l’atenció de les urgències d’adults i les pediàtriques seguiran circuits diferenciats. De fet, la zona d’urgències pediàtriques disposarà de set butaques, sis lliteres i dos llits d’unitat d’estada curta.

D’acord amb el pla funcional de 1999, l’Hospital Comarcal d’Inca va ser dissenyat per assistir una població de 84.000 habitants, però actualment n’assisteix gairebé 135.000, de manera que el dimensionament previst inicialment ha estat superat de manera significativa.

Infraestructures sanitàries

Les obres d’ampliació i reforma de l’Hospital Comarcal d’Inca, que tindran un cost de 8.000.372 €, formen part del pla d’infraestructures sanitàries de la Conselleria de Salut i Consum, que actualment té en marxa projectes i inversions per un valor de 300 milions d’euros a totes les Illes Balears, amb els quals s’han creat tres mil llocs de treball directes i indirectes. Al voltant de 200 milions van destinats a crear, ampliar o reformar infraestructures hospitalàries i la resta es destina a construir o remodelar centres de salut i unitats bàsiques de salut, i també noves bases del 061, principalment.

Pel que fa a les infraestructures hospitalàries, a Mallorca es destinen 183 milions al nou Son Dureta; a reconvertir l’Hospital Psiquiàtric en el Parc Sanitari de Bons Aires (Palma); a ampliar l’Hospital de Manacor; a construir les noves urgències, l’UCI i el Servei de Rehabilitació de l’Hospital Comarcal d’Inca, com hem descrit, i a reformar l’Hospital General (Palma).

A Menorca destaca la reforma de l’Hospital Verge del Toro, amb una inversió de 15 milions d’euros, mentre que a Eivissa es fan obres per 3 milions d’euros a l’Hospital Can Misses. D’altra banda, el nou Servei d’Hemodiàlisi de l’Hospital de Formentera suposa una inversió de 400.000 €.

Pel que fa a l’atenció primària, a Mallorca es destinen 80,8 milions a projectes diversos, entre els quals destaquen el Centre de Salut Nuredduna (Artà), les noves unitats bàsiques de salut de Consell, Montuïri, Sant Joan i Santa Margalida, i les obres i el manteniment dels centres d’atenció primària de Bons Aires i Son Ferriol, tots dos a Palma, i del Centre de Salut Pollença. També es reformen les unitats bàsiques de salut de Portocolom i de Sant Llorenç i es fan remodelacions puntuals als centres de salut Pere Garau i Emili Darder (Palma). I a Menorca està en marxa el projecte de reforma del Centre de Salut Canal Salat (Ciutadella), amb 7,7 milions d’euros.

Altres actuacions importants són la nova base del 061 a Formentera, amb un pressupost de 2,6 milions, i les obres de la nova base per a tot el transport sanitari terrestre de Mallorca, a les quals es destinen gairebé 2 milions d’euros. Així mateix, està en projecte la primera casa de naixements extrahospitalaris de l’Estat, devora Son Espases, amb una inversió estimada d’1,2 milions d’euros.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt