Ara llegint
Les olleries de Marratxí reben el reconeixement d’Emblemàtics Balears

Les olleries de Marratxí reben el reconeixement d’Emblemàtics Balears

Les olleries de Marratxí reben el reconeixement d'Emblemàtics Balears

El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, i el batle de Marratxí, Jaume Llompart, han visitat avui les olleries del municipi per entregar-los el distintiu que les acredita com a Emblemàtics Balears. La gerent d’ADR Balears, Silvia Delgado, i la regidora de Promoció Econòmica, Comerç, Industria i Turisme, Interior i Recursos Humans, Odette Torres, han participat també a la visita.

Les olleries que avui han rebut el distintiu d’Emblemàtics Balears són:

Ca Madò Bet dels siurells: emblemàtic
Can Bernardí: emblemàtic
Can Bernardí Nou: emblemàtic
Ceràmica Terra Cuita: arrelat amb història
Olleria Can Vent: emblemàtic
Olleria Cas Canonge: arrelat
Sa Rosa Llisa: arrelat amb història

S’ha de tenir en compte que la ceràmica es considera a Marratxí un dels productes artesanals més importants per la seva tradició i qualitat. Des de finals del segle XVII comença la tradició de les olles al nucli de Pòrtol, que viu el període de màxima expansió durant els segles XIX i XX. Amb l’argila blanca, extreta del Pou del Coll, i la terra roja, de les Coves de Can Guidet, es fabricaven tots els utensilis per cuinar i conservar els aliments. És per aquest motiu que es va decidir incloure les olleries al catàleg d’Emblemàtics Balears, gestionat per la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia a través de la Direcció General d’Empresa, Autònoms i Comerç i ADR Balears (Agència de Desenvolupament Regional de les Illes Balears), anteriorment IDI.

Així mateix, el municipi de Marratxí compta també amb altres cinc empreses catalogades com a Emblemàtics Balears i que rebran el distintiu les properes setmanes:

Authex: Flor d’Ametler – Tot Herba (higiene i cosmètica natural): arrelat amb història
Bodegas Suau: (celler i elaboració de licors): amb història i patrimoni
Can Pinet Confecciones (roba i complements): amb història
Can Xic (ferreteria): amb història
Forn des Pla de na Tesa (forn i pastisseria): emblemàtic

El projecte «Comerços emblemàtics de les Illes Balears» neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics. Actualment, hi ha 30 municipis d’arreu de les Illes Balears amb un total de 346 comerços catalogats.

ADR Balears ha editat un manual perquè siguin els propis ajuntaments els que identifiquin els negocis que compleixen els requisits per a ser emblemàtics. De fet, s’han establert una sèrie de categories per a unificar els criteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot ser catalogat com arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (amb més de 75 anys de vida com a norma general, amb excepcions a partir dels 50 anys), i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.

Els municipis que ja compten amb establiments catalogats són: Alaró (4), Alcúdia (7), Algaida (5), Artà (7), Campos (16), Consell (6), Esporles (5), Felanitx (12), Inca (14), Lloseta (7), Llucmajor (10), Manacor (25), Marratxí (12), Palma (72), Pollença (8), Porreres (8), Santa Maria del Camí (15), Santanyí (7), sa Pobla (7), Selva (1), Sineu (8), Alaior (5), Ciutadella (14), es Mercadal (1), Ferreries (11), Maó (30), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Vila (11) i Formentera (8). Per categories, hi ha 96 establiments emblemàtics; 114 d’arrelats i amb història; 30 amb patrimoni i història; 53 amb història; 44 d’arrelats; i 9 d’arrelat i amb patrimoni.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt