Ara llegint
“Mirall de Terra”, el documental sobre les collidores d’oliva, s’estrena a Inca

“Mirall de Terra”, el documental sobre les collidores d’oliva, s’estrena a Inca

La sala gran del Teatre Principal d’Inca va acollir ahir horabaixa l’estrena de “Mirall de Terra”, el primer documental sobre les collidores d’oliva de Mallorca. Prop de 400 persones varen tenir l’oportunitat de veure aquest audiovisual, incloent algunes de les dones que l’han protagonitzat, així com d’altres que han participat en els actes d’homenatge i reconeixement que el Consell de Mallorca, a través del departament de Territori, i diferents ajuntaments de la Serra, han anat organitzant durant els darrers mesos. 

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, va recordar que el Consell de Mallorca va atorgar la medalla d’Honor i gratitud 2021 i ha assenyalat que les collidores “són un exemple de força i generositat del qual podem aprendre.”

Posteriorment a la projecció es va dur a terme un col·loqui, moderat per la consellera Maria Antònia Garcías, en què hi varen participar damunt de l’escenari collidores de diferents municipis, i en el qual hi varen intervenir la directora del documental, Cristina Monge, de la productora White Studio, i un dels protagonistes, fill i net de collidores, Manel Suárez, historiador i autor del llibre “La vaga de les collidores d’oliva de Calvià el 1932”, editat per Lleonard Muntaner, que explica com setanta dones que collien oliva en aquest municipi convocaren una vaga que va durar una setmana per reclamar la igualtat salarial entre sexes.

El documental Mirall de Terra, explica la història de les Collidores d’oliva a través de 5 testimonis. Catalina Nicolau (Biniamar), Bel Seguí (Campanet), Francisca Suau (Bunyola), Francisca Marí (Es Capdellà), Antònia Cerdà (Montuïri), les quals des de petites o de ben jovenetes passaven mesos treballant als olivars de la Serra. Les relacions laborals i també les personals, la duresa de la feina, les tonades de feina i moltes altres anècdotes personals queden recollits al documental estrenat aquest vespre i fan un retrat col·lectiu que ena ajuda a entendre la figura de la collidora d’oliva, present a la Mallorca rural de la primera meitat del segle passat.

D’ençà la concessió de la Medalla d’honor i gratitud a les collidores de la Serra, el Consell va iniciar una campanya de recerca de dones collidores que ja ha superat les 200 identificacions. En els diferents actes d’homenatge organitzats als municipis de Campanet, Puigpunyent, Fornalutx, Bunyola, Sóller i Banyalbufar, s’han lliurat diplomes personalitzats per fer extensiu el reconeixement de la Medalla d’Honor i Gratitud a totes les dones que en el seu dia van dedicar el seu esforç i sacrifici a engrandir el paisatge humà de la Serra.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt