Ara llegint
Actes a tots els pobles de la Serra de Tramuntana per commemorar els 10 anys de Patrimoni de la Humanitat

Actes a tots els pobles de la Serra de Tramuntana per commemorar els 10 anys de Patrimoni de la Humanitat

El Consell de Mallorca té previst commemorar que la Serra de Tramuntana és Patrimoni de la Humanitat en el desè aniversari d’aquesta distinció concedida per la Unesco. Ho farà amb diferents actes, sota l’eslògan “10 anys de distinció, segles de tradició”, unes activitats que es duran a terme al llarg de tot l’any, amb un calendari d’esdeveniments múltiples que arribarà a tots els municipis inclosos dins la Serra. 

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera ha destacat durant la presentació del programa d’actes que és un projecte transversal on participen els diferents departaments del Consell amb la col·laboració dels ajuntaments. També ha assenyalat que el desè aniversari no és tant una mirada cap al passat, sinó que es centra en el moment actual i en el futur.

«L’esperit que fa una dècada era present a la candidatura pel qual es va obtenir la distinció Internacional continua vigent a les polítiques transversals del Consell reflectides en els Acords de Raixa, en matèria de sostenibilitat, medi ambient, territori, cultura i turisme», ha afirmat Cladera. 

La institució té actualment més de 40 propostes que s’aniran ampliant, sobretot amb l’aportació dels municipis que ja ha expressat la seva disposició a commemorar aquesta data. Així l’aniversari fa pales el vincle del Consell de Mallorca cap a la seva principal senya d’identitat: el municipalisme. Els ajuntaments de la serra de Tramuntana seran generadors i protagonistes d’actes locals com a principals coneixedors d’aquest territori muntanyós. També que se sumaran a la celebració del desè aniversari diferents col·lectius i persones vinculades amb la Serra com Tramuntana XXI, Itinerem o Fundació Mallorca Literària.

Al web del Consorci Serra de Tramuntana hi ha l’agenda d’activitats programades que poden variar en funció de la situació epidemiològica. D’altra banda, cal assenyalat que totes les activitats es faran amb totes les mesures de seguretat de prevenció del contagi del covid-19.

«Un factors clau que la Unesco va tenir en compte per declarar la Serra Patrimoni de la Humanitat en la categoria de Paisatge cultural és que reflecteix l’adaptació humana a unes condicions difícils i com l’enginy va ser capaç de convertir una regió de pocs recursos en una zona d’agricultura i vida. L’exemple de la Serra ens pot servir d’inspiració per sortir enfortits com a comunitat d’aquests moments difícils que vivim actualment amb la pandèmia».

Per promoure la difusió dels continguts del desè aniversari, el Consell ha arribat a un acord amb IB3 per produir i difondre una sèrie de continguts relacionats amb la Serra. Entre els quals destacat un documental que emetrà la televisió pública sobre el desè aniversari de la Serra al voltants del 29 de juny, data en què va es fa pública la distinció de l’UNESCO. I tant el magazine Cinc Dies, d’IB3 Televisió, com ara el programa “Multiplex” d’IB3 Ràdio, tindran espais divulgatius sobre la serra de Tramuntana.

«Aquest desè aniversari ha de servir per a recordar-li el món els valors d’aquest meravellós espai natural. Però també per a pujar-nos l’autoestima a nosaltres mateixos, des dels veins dels pobles de la Serra a totes les mallorquines i mallorquins», ha afirmat Cladera.

Entre les diferents activitats es poden destacar

  • L’acte central de l’aniversari -el 29 de juny va ser quan es va fer pública la distinció de la UNESCO- es durà a terme la inauguració del Centre d’interpretació de Raixa, amb concerts i activitats adreçades al públic. Entre les iniciatives es preveu fer un show-cooking en el que s’elaborarà un plat del desè aniversari que després es podrà incloure a les cartes dels restaurants.
  • La preestrena de la pel·lícula de Benito Zambrano, “Pan de Limón” que es va rodar a Valldemossa i que concursarà en el festival de Sant Sebastià. La pel·lícula compta amb el patrocini de la Fundació Mallorca Turisme i ha rebut el suport tècnic de la Mallorca Film Comission, que és qui s’encarregarà d’organitzar la preestrena durant les dues primeres setmanes de novembre abans de l’estrena a les sales.
  • Una exposició de quadres de paisatges de tots els municipis de la serra de Tramuntana, per a la qual hi ha el compromís de col•laboració dels ajuntaments, que es podrà visitar a la Misericòrdia els mesos d’agost i setembre.
  • El dia 7, 8 i 9 de setembre es celebrarà a Palma la Convenció europea del paisatge. (“Landscape strategies, action plans and policy documents for landscape quality”).

D’altra banda, cal destacar que durant el mes d’abril actualment n’hi ha vuit activitats programades: la inauguració del Molí a la finca pública de Galatzó dia 9 d’abril, a Calvià; l’exposició, ubicada al Col·legi d’arquitectes, de les 24 propostes arquitectòniques que han participat en el concurs d’idees per reformar les cases de l’amo de Raixa per transformar-les en un refugi de muntanya i que inclou la futura Escola de Margers de Mallorca; la preestrena de la pel·lícula “Correnties”, sobre l’ocupació de l’illa de sa Dragonera el 1977, al Teatre Principal, o el cicle de conferències de Paisatges Culturals amb la participació d’altres territoris en concret de Salinas de Añana al País Basc, Ribeira Sacra a Galícia, Las Médulas a Lleó i el Palmerar d’Elx.

També es realitzarà la primera de les visites a possessions emblemàtiques organitzades per l’entitat Intinerem i comencen les Rutes literàries de la Serra organitzades per la Fundació Mallorca Literària, així com ho fan també les Rutes Culturals per la serra de Tramuntana. «Hem de valorar i respectar aquest tresor que tenim, dinamitzar-lo i garantir que puguin gaudir-lo les generacions futures», ha conclòs la presidenta del Consell.

Tota la informació de l’agenda d’actes del desè aniversari és pot veure al web de la serra de Tramuntana https://www.serradetramuntana.net/ca/. També es pot accedir a les imatges del vídeo que s’ha realitzat amb motiu del desè

La presidenta Cladera ha fet una crida a la responsabilitat i el comportament cívic de tothom, així com també ha destacat la implicació de totes les administracions perquè es pugi gaudir de la serra de Tramuntana i al mateix temps preservar els valors d’aquest patrimoni.

@Foravila_IB
#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt