Ara llegint
Acusen de mentir al director general d’Espais Natural i Biodiversitat

Acusen de mentir al director general d’Espais Natural i Biodiversitat

El delegat de l’editorial Alpina  Jaume Tort ha expressat la seva indignació per les declaracions del  Llorenç Mas, director general d’Espais Natural i Biodiversitat (DGENB) a IB3 Televisió emesa avui a l’Informatiu Notícies Migdia, damunt l’obertura d’un expedient per part de la seva direcció perquè els seus mapes indueixen als usuaris a transitar per camins prohibits.

El director general afirma que “Tots els que transmetem als ciutadans temes relacionats amb la pràctica de l’esport a l’espai natural,  està bé que siguem conscients d’aquesta responsabilitat”. Jaume  Tort ha tingut ocasió de mostrar a càmera les advertències que inclouen els mapes Alpina que expressen “Consulteu el Pla d’Ordenació de Recursos Naturals del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana per conèixer les zones d’exclusió on està prohibit l’accés”, tot expressant la incoherència que suposa que l’administració els obligui a marcar una cosa quan ella mateixa no ha estat capaç de fer-ho.

El procediment i les formes de la direcció general han indignat a Jaume Tort, més en concret quan el director general ha afirmat “…tinc entès que hi ha hagut una sèrie de comunicacions telefòniques…”  quan ha estat demanat perquè no ha parlat amb l’empresa en lloc d’obrir un expedient. Jaume Tort afirma “És una mentida, no poden dir mentides! No hi ha res. Que ho mostrin. Una cosa tan important per ells s’hauria d’haver fet de forma oficial, però és que jo els puc prometre que no es va fer ni per telèfon. És una mentida i no està bé que ens facin passar per arrogants i mentiders!”.

Jaume Tort, delegat a Mallorca de l’Editorial Alpina. (Imatge IB3)

Per deixar clara la seva posició i una vegada emès el reportatge a IB3 Televisió, el Jaume Tort ha publicat un missatge a les xarxes socials. En el mateix s’indica “Que demostrin que hi ha hagut contactes aquests darrers anys per intentar trobar una solució! I si no ho poden fer, que el conseller prengui mesures als que intenten enganyar-lo. Ni a la seu d’Alpina a Granollers ni a mi, a Mallorca, se’ns ha enviat cap comunicació oficial per correu certificat, ni cap email, ni cap telefonada. Noltros no mentim ni som arrogants. L’únic contacte va ser per Facebook l’octubre de 2020: un tècnic ens demanava els mapes vectorials, el nostre (—) tresor del qual no puc disposar ni jo. I no deien res del tema.”

La indignació també s’ha expressat per part del vicepresident de la plataforma Units per Conservar (UxC) Joshua Janssen, que defensa una major participació ciutadana i una muntanya accessible, lliure de taxes i prohibicions. No entenen que amb la nova modificació del Pla Ordenació de Recursos Naturals es mantinguin zones d’exclusió com, per exemple, la zona d’escalada del Mirador d’Es Colomer (Formentor). Destaca la incoherència que “Es permeti la presència d’autobusos allà i a nosaltres, el col·lectiu d’escaladors de l’illa, no se’ns permet anar.”

Joshua Janssen vicepresident d’Units per Conservar. (Imatge IB3)

Molt diferent ha estat la reacció del conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, que s’ha implicat en l’assumpte personalment. Segons afirmen des d’Alpina, “Divendres passat, dia 30 d’abril, el conseller de Medi Ambient i Territori,  Miquel Mir, va tenir el detall de cridar al  director de l’Editorial Alpina, Martí Nadal, per disculpar-se. Durant la distesa conversa, el conseller va reconèixer que s’havia d’haver apostat pel diàleg i no haver presentat l’acta. També va manifestar la seva sorpresa a l’assabentar-se, de primera mà, que ni l’editorial ni el seu delegat a Mallorca, havien rebut mai cap comunicació per intentar adequar la informació dels mapes als desitjos de la Conselleria. Per resoldre aquest tema,  Mir va proposar una reunió on hi assistiria el director d’Alpina i ell mateix.” La petita empresa agraeix la “sinceritat i humilitat que contrasta amb l’arrogància i prepotència d’algunes persones de la seva conselleria”.

L’impacte de l’escàndol dels mapes d’Alpina ha servit per què els diferents col·lectius vinculats al món de la muntanya com ara Federacions, Plataformes, escaladors, tècnics i guies professionals… s’uneixin en la seva petició a la conselleria de més diàleg amb els col·lectius que surten a gaudir de la muntanya de manera respectuosa. Algunes fonts entenen que les actuacions d’alguns integrants de la conselleria han arribat a un punt de no retorn i que toca fugir del que entenen com submissió a interessos poderosos en contra del col·lectiu d’amants de la natura i la muntanya, petits propietaris, veïns dels pobles de Tramuntana…

Per part de la conselleria s’ha confirmat que la reunió sol·licitada de forma urgent per la Federació Balear de Muntanya i Escalada el passat dia 21 d’abril finalment es desenvoluparà demà  dilluns dia 3 de maig i que és previsible un conjunt de trobades amb el sector en dates pròximes.

Imatges: IB 3 Televisió.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt