Ara llegint
Científics italians creuen que el vellmarí pot haver tornat a la costa mallorquina

Científics italians creuen que el vellmarí pot haver tornat a la costa mallorquina

La foca monjo de la Mediterrània (Monachus monachus), o més conegut com a vellmarí, és una espècie en perill d’extinció, de la qual es creu que queden menys de 600 individus en tot el món. A Mallorca, fa més de 60 anys que el vellmarí va desaparèixer de les aigües, tot i que el 2008 se’n va veure i documentar una foca, aparentment perduda, a la reserva marina de l’illa del Toro.

«Spot the monk», que es podria traduir per «localitzar el vellmarí», és un projecte d’investigació europeu, liderat per un grup de científics italians, amb el suport de l’IMEDEA. El Parc Natural de sa Dragonera és un dels punts on s’han recollit mostres d’aigua per analitzar traces d’ADN del vellmarí. La investigadora, acompanyada pels guardes-vigilants del parc, ha pres diferents mostres, amb l’objectiu d’avaluar-ne la presència en aquesta zona.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, Aurora Ribot, ha explicat que «seguirem col·laborant amb tot aquell projecte d’investigació que pugui servir per conservar, protegir i recuperar espècies amenaçades com aquesta. Realment seria molt emocionant constatar la presència del vellmarí en aigües de l’illa de sa Dragonera».  

«Poder oferir el parc als investigadors i investigadores de tot el món ens permet participar en projectes de protecció i conservació tan interessants com aquest i, sobretot, mostrar la riquesa de la biodiversitat de sa Dragonera», ha afegit la consellera.

Per la seva banda, la directora del Parc Natural de sa Dragonera, Pilar Gómez ha explicat que «el parc està obert a propostes noves d’investigació científica, com la que ha desenvolupat la professora Elena Valsecchi en el marc de la protecció del medi marí».

Localitzar el vellmarí

L’augment d’observacions de foca monjo a Itàlia i a la Mediterrània central varen fer pensar als investigadors que la població podria haver augmentat, tant a l’Atlàntic com a la conca de la Mediterrània.

Per aquest motiu, la profesora italiana Elena Valsecchi va posar en marxa el projecte «Spot the monk», per constatar-ne la presència a Mallorca. Concretament al Parc Natural de sa Dragonera s’han replegat mostres a les coves on es té coneixement que hi havia antigament exemplars de vell marí.    

Valsecchi ha desenvolupat una tècnica nova per veure traces d’ADN del vellmarí en el medi marí més proper. Tot apunta que els primers resultats obtinguts han estat molt prometedors.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt