Ara llegint
Denuncien l’existència de restes de canonades de fibrociment a la finca pública de Menut

Denuncien l’existència de restes de canonades de fibrociment a la finca pública de Menut

Un informador ha posat en coneixement d’aquest mitjà, amb mapes i imatges, la presència de restes de canonades de fibrociment a la finca pública de Menut. Aparentment, aquests tubs varen ser abandonats en el procés de substitució per canonades metàl·liques per canalitzar les aigües de la Font de Sa Magnesi i portar-les a les cases de Menut.

Les restes es troben distribuïdes al llarg de l’antiga canalització, feta de pedra. L’informant ha facilitat i marcat en un mapa tres ubicacions en què sembla que la presència dels residus és més destacada. Els materials estan en gran part trencats i esmicolats. Així i tot, alguns segments poden arribar a superar el metre i mig de llargària. Per l’aspecte que presenten el procés de substitució i abandonament en els boscos de Menut es va desenvolupar fa molts d’anys. Cal recordar que el fibrociment es va popularitzar als anys seixanta-setanta. La presència d’aquestes restes no era desconeguda per molts de senderistes, però, fins ara, ningú havia donat la veu d’alarma sobre la seva composició.

Mapa de situació de les canonades.

El fibrociment, fibrociment d’amiant o uralita (nom comercial de la marca de l’empresa que el fabricava, provinent de la mineral uralita, de presència fibrosa), és un material de construcció compost per ciment i fibres d’amiant que li donen una gran resistència mecànica alhora que una gran lleugeresa i resistència a la intempèrie. Per aquest motiu, s’emprava com a tancament de façanes, cobertes lleugeres o, bé, per a la fabricació de canonades o xemeneies. La inhalació de partícules d’amiant pot ser molt perjudicial per a la salut. Pot produir fibrosi dels pulmons (asbestosi) o diversos càncers (de pulmó, mesotelioma…). Encara que alguns metges demanaven prohibir la utilització industrial de l’amiant, després de detectar els primers casos en els anys setanta, amb l’objectiu d’evitar el cost econòmic i laboral de la seva supressió, no es va prohibir fins a 2002.

Canonades esmicolades. (Foto: Xisco Simón)

La fibra d’amiant és considerada un material tòxic. Està prohibida a Espanya i a Europa. Els materials més perillosos són els que es disgreguen en petits trossos, pols o fibres que es poden desprendre en l’aire. El fibrociment, si està en bones condicions de conservació i el risc de despreniment de fibres és poc probable, és a dir, està en bon estat, no comporta en si mateix un risc per a la salut. El problema està en el grau de deterioració del material i quan i com es manipula.

Baixada cap a les Cases de Menut. (Foto: Xisco Simón)

Retirar els materials de fibrociment, una operació llarga i costosa

L’operació per a retirar elements de fibrociment és llarga i costosa, encara que es tracti d’una peça de pocs metres. Donada la perillositat del fibrociment amb amiant, la retirada d’aquest material no ha de fer-se de manera particular, sinó que s’haurien de contractar els serveis d’una empresa especialitzada en descontaminació.

Finca pública de Menut

Va ser adquirida per l’Estat i posteriorment va ser transferida a la comunitat autònoma de les Illes Balears (CAIB). Es tracta de la primera finca pública de la CAIB, declarada l’any 1927, juntament amb la finca pública de Binifaldó. La finca compta, a més, des dels anys quaranta amb el viver forestal de Menut, utilitzat per a fer repoblacions amb peus autòctons. Ha estat declarada Refugi de Caça, de manera que està prohibida qualsevol modalitat cinegètica. Amb una extensió de 358,84 hectàrees, se situa dins el municipi d’Escorca, dins la vall de Lluc, en el cor del paratge natural de la Serra de Tramuntana.

Segment del bosc de Menut. (Foto: Xisco Simón)

Disposa de tres àrees recreatives, Menut I i II més Els Pixarells, molt populars entre els usuaris de la natura per la seva bellesa i valor naturals. Disposen d’aigua, serveis i espais per poder fer foc i descansar.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt