El Consell reconeix que la UTMB no tenia autorització per muntar la bastida metàl·lica al GR221
El departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca ha confirmat que la instal·lació d’una bastida metàl·lica la setmana passada al Pas dels Cingles de Son Rul·lan, al terme de Deià, per part de l’empresa organitzadora de la carrera UTMB a Mallorca no va ser autoritzada. Aquesta estructura es va col·locar dies abans de la carrera per part de la multinacional francesa organitzadora de la prova esportiva amb l’ajut d’un helicòpter per transportar els elements de construcció. El camí original havia estat danyat dies abans i el pas era impossible.
Fonts del Consell de Mallorca afirmen que la instal·lació serà temporal. I que la va fer la mateixa organització de la UTMB després que aquesta informà la institució insular. Deixen clar que no van autoritzar l’actuació. Confirmen que l’esmentada construcció quedarà allà de forma temporal fins que es pugui fer una reparació definitiva amb sistemes constructius tradicional.
El Govern Balear tampoc no va autoritzar aquesta actuació. Així ho afirma en la resposta del dia d’ahir feta per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. Afirmava que “L’organització de la prova conjuntament amb el Consell de Mallorca (bombers, emergències i el mateix Consell) van visitar la zona i van acordar la instal·lació provisional d’aquest pas artificial.” També deixaven clar que “Com és lògic, nosaltres no vam tenir temps d’informar”. A la vegada explicitaven que el Consell era l’òrgan competent en el manteniment dels camins. Es podria apreciar un punt de discordança entre el Consell i el Govern. Aquest darrer afirma que el Consell de Mallorca i l’organització van acordar la instal·lació.
El conjunt de carreres, fins a cinc, organitzades per l’empresa UTMB a Mallorca es desenvoluparen entre els dies 2 i 3 de novembre. Han mobilitzat milers de practicants de trail running. La presència d’esportistes vinguts de fora Mallorca ha estat majoritària fregant el 80 %. Amb Sóller i el seu port com a punt neuràlgic, es dissenyaren recorreguts que abastaren gran part de Tramuntana. Des de Valldemossa fins a Pollença i projectant-se fins a Alaró i Bunyola. Aquesta societat és el gegant mundial del sector. Organitza i gestiona més de 40 proves a Oceania, Àsia, Europa, Amèrica i Àfrica. Fa pocs mesos va firmar un acord amb el canal de televisió DAZN per cedir els drets de retransmissió de les mateixes a canvi d’un import no revelat.
Fonts properes a l’organització indiquen que s’han rebut aportacions públiques molt significatives. Això explicaria la presència dels logotips de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports del Govern Balear i la Fundació Mallorca Turisme del Consell de Mallorca a la seva plana web. Entitats privades vinculades al sector turístic també han fet col·laboracions.
El Consell de Mallorca és responsable, entre altres funcions, de la Ruta de la Pedra en Sec (GR221). Aquest fa servir un itinerari en el qual aquest indret és un punt clau per connectar els trams que transiten entre Valldemossa i Deià. Alhora té la responsabilitat de gestionar la declaració com a Patrimoni Mundial de la UNESCO en la categoria de Paisatge Cultural de la Serra de Tramuntana, fent part i liderant el Consorci que la gestiona.
L’organització no ha estat exempta de crítiques per part tant d’esportistes com d’experts en el medi ambient. La massificació i comercialització de la Serra de Tramuntana i els danys al territori com també l’afectació a la flora i fauna, són algunes de les més comunes.