El GOB alerta de l’erosió de les curses massives a la Tramuntana, sobretot després d’episodis de pluja
El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha emès avui un comunicat expressant la seva preocupació per l’impacte ambiental de les curses massives a la Serra de Tramuntana, en especial després de la celebració recent de la Mallorca by UTMB, que va reunir gairebé 2.000 participants en diverses proves de llarga distància. L’entitat ecologista considera “inadequada” la promoció d’aquestes proves en espais de “màxima protecció i sensibilitat” com la Serra, on les condicions del terreny es troben ja sota pressió per l’elevada afluència de senderistes i esportistes.
Segons el GOB, el retorn d’aquestes competicions multitudinàries a la Serra, després d’anys d’organitzar-se curses de mida més reduïda, augmenta el risc d’erosió del terreny, especialment en dies de pluja com els viscuts darrerament. “El terreny, humit i vulnerabilitzat, és especialment susceptible a l’erosió en zones de més pendent, com el pas pels Cingles de Son Rullan, on es van generar embossos que no només afectaren els participants, sinó també els senderistes”, apunta el comunicat.
De fet, segons detallen, la cursa va passar per aquell punt de forma neutralitzada davant l’alt risc d’erosió i es generaren embossos importants que afectaren no només als corredors, sinó també a la resta de senderistes. Una fotografia ho documenta.
Normativa
L’entitat recorda que l’any 2018 la Conselleria de Medi Ambient va dictar una circular per regular les proves esportives en espais de rellevància ambiental, en la qual es preveia la possibilitat de suspendre curses en trams on el terreny estigués humit i presentés un alt risc d’erosió. Des del GOB es desconeix si la normativa encara és vigent i s’aplica a les curses actuals, per la qual cosa han sol·licitat informes ambientals tant a la Direcció General de Medi Natural com a la direcció del Paratge Natural per conèixer-ne l’impacte i els criteris de supervisió utilitzats.
El comunicat també apunta la necessitat d’augmentar els recursos humans i materials dedicats a la gestió de l’ús públic d’aquests espais protegits, on consideren que l’actual massificació afecta greument la capacitat de preservació del medi natural. “La pressió humana a la Serra no disposa d’eines gestores suficients per ordenar l’ús esportiu i de gaudi de manera sostenible”, conclou el GOB.