Ara llegint
El GOB sosté que la Serra de Tramuntana no és un lloc idoni per fer-hi carreres automobilístiques

El GOB sosté que la Serra de Tramuntana no és un lloc idoni per fer-hi carreres automobilístiques

Aquest cap de setmana està prevista la celebració de la Pujada al Puig Major 2022, prova d’automobilisme del campionat de Balears de muntanya, organitzada per l’escuderia Serra de Tramuntana i emparada per la Federació d’Automobilisme de les Illes Balears (FAIB) amb 118 pilots inscrits.

El GOB ha aprofitat l’ocasió per demanar al Consell de Mallorca, de qui recorda que abandera la protecció de la Serra sota la figura de Patrimoni Mundial de la Unesco, que replantegi la seva posició en relació a l’autorització d’aquesta i competicions que es duen a terme durant l’any. Recorda que la Serra de Tramuntana, i la resta d’espais naturals per extensió, no són el lloc idoni per realitzar-hi competicions esportives de motor, ni per a la promoció de la conducció esportiva.

Segons el GOB, el calendari de la FAIB inclou enguany 24 proves a les carreteres de Mallorca, i 13 d’elles discorren total o parcialment per la Serra de Tramuntana, espai que el grup ecologista destaca que està en principi protegit per diverses figures legals (Paratge Natural, Patrimoni Mundial de la UNESCO, Zona Especial de Conservació i Zona d’Especial Protecció per a les Aus són les més importants).

“La circulació esportiva a les carreteres de la Serra, especialment de motocicletes, és un problema que veïnats i entitats conservacionistes denunciam des de fa anys, sense que les diferents administracions hagin adoptat mesures eficients per abordar-lo”, asseguren en un comunicat. Afegeixen que “les carreteres, i molt especialment la MA10 on el problema és especialment greu, són competència del Consell de Mallorca, administració que no només ha estat fins ara incapaç d’impulsar i coordinar una estratègia eficaç per suprimir les curses il·legals i la conducció esportiva i perillosa en general, sinó que a més a més segueix autoritzant sense cap emperò la celebració de competicions esportives impulsades per la FAIB i per tant promocionant les carreteres de la Serra com espai adequat per a la conducció esportiva”.

D’altra banda, sostenen que la delimitació del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, declarat el 2007, en va excloure les carreteres, i per tant expliquen la gestió de l’espai protegit no té capacitat per intervenir sobre el trànsit. “Sí que estan, en canvi, afectades quan discorren per zones de la xarxa Natura2000 (Zones Especials de Conservació i Zones d’Especial Protecció per a les Aus) tot i que en aquests casos el grau de protecció efectiva i els procediments per aconseguir-la disten encara molt de la seva implementació ideal”, matisen.

El GOB diu que “més enllà de l’ús privatiu (les sessions d’entrenament i de competició impliquen el tancament durant hores de la circulació a la resta de ciutadans) i molest especialment per als veïnats, que no poden accedir a les seves finques o fer els desplaçaments previstos i que en el millor dels casos s’han de desviar per altres carreteres i camins (incrementant el temps i cost del desplaçament), també cal avaluar convenientment les repercussions ambientals d’aquest ús esportiu a un espai de la màxima importància ecològica”.

Per això demanen a la Conselleria de Medi Ambient i Territori a que “intervengui per garantir que les proves automobilístiques que discorren per espais naturals protegits es sotmeten a adequats procediments d’avaluació de repercussions ambientals, tant si l’asfalt forma part de l’espai protegit com si n’està exclòs”. “És evident -segons expliquen- que els efectes d’aquestes curses i de la circulació esportiva en general s’estenen a l’entorn, i per tant és irresponsable no intervenir al·legant manca competencial”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt