Ara llegint
El Museu Arqueològic del Puig de sa Morisca es prepara per poder obrir l’any que ve

El Museu Arqueològic del Puig de sa Morisca es prepara per poder obrir l’any que ve

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha visitat avui les obres del nou Museu Arqueològic del Puig de sa Morisca, a Calvià, unes instal·lacions finançades mitjançant l’impost del turisme sostenible dins el Parc Arqueològic que han suposat una inversió d’1,7 milions d’euros i que es troben pràcticament finalitzades.

El responsable del Museu, Manuel Calvo, ha guiat la visita, a la qual, a més de la presidenta, hi han assistit la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera; el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal; la vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell Insular de Mallorca, Bel Busquets; el vicerector d’Investigació i Internacionalització de la UIB,

Enrique García, i la directora general de Cultura, Catalina Solivellas. Durant la visita han conegut les instal·lacions que acolliran les exposicions en què es podran contemplar els objectes arqueològics localitzats en els jaciments del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca i els que s’han anat localitzant arreu del municipi.

La presidenta ha celebrat que el museu sigui “una realitat incipient” i ha valorat la col·laboració entre les diferents institucions per fer-lo possible, ja que “les millors decisions venen de compartir idees i aplicar-les conjuntament” i aquest projecte és l’exemple que “fer aliances i posar per damunt els interessos generals és una forma de fer política que treu els màxims resultats”.

Armengol també ha defensant la importància de finançar iniciatives com el museu a través de l’impost de turisme sostenible i el fet que el Museu del Puig de sa Morisca es pugui convertir en un referent no només patrimonial i arqueològic, sinó també de recerca i d’educació per a la zona.

Es preveu que el Museu obri les portes l’any que ve i durant el 2021 es definiran les col·leccions i els projectes museogràfics que s’hi duran a terme, i es redactarà el pla director del Museu i el del Parc Arqueològic. De fet, el Govern, el Consell Insular de Mallorca, l’Ajuntament de Calvià i la UIB treballen en la redacció d’uns estatuts per a la constitució de la fundació que gestionarà, de manera coordinada entre les institucions, el Museu.

El Museu i el Parc

Les instal·lacions construïdes tenen una superfície de 1.500 metres quadrats en dues plantes, que inclouen la sala d’exposicions temporals, els laboratoris de restauració i arqueologia, els serveis administratius del Museu, la sala d’exposició permanent, els magatzems, la botiga i el bar.

L’exposició permanent del Museu proposarà una temàtica universal. Sota el títol «Humans in contact», al llarg de tota l’exposició es mostrarà com el contacte amb altres persones i comunitats ens ha fet, al llarg del temps, essencialment humans. Es mostrarà el contacte entre púnics i talaiòtics, les relacions entre els conqueridors romans i les comunitats locals, o el que va suposar la conquesta de Mallorca per les tropes del rei Jaume I el 1229. L’exposició finalitzarà amb les complexitats i les contradiccions dels contactes actuals, en què la transmissió d’informació i el moviment de persones ens trasllada des de la nostra realitat diària a un univers global.

El Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca rep anualment prop de 70.000 visitants i disposa de 35 hectàrees per a la visita pública, entre les quals hi ha nou itineraris per conèixer els sis jaciments, els nou conjunts etnogràfics i els cinc miradors existents al Parc.

D’altra banda, en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears, es treballa en la creació d’una zona enjardinada on es podrà passejar i es podran veure les plantes anteriors a l’arribada de l’ésser humà a Mallorca, l’impacte i els canvis que va suposar l’arribada de les comunitats humanes, així com les principals plantes que varen cultivar o explotar durant la prehistòria. Això suposa el disseny de tot un espai que s’ubicarà just després del Museu i conformarà un altre dels espais de visita del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt