Ara llegint
El Museu de Ciències de Sóller, en un projecte internacional per enregistrar els sons de la natura i convertir-los en música

El Museu de Ciències de Sóller, en un projecte internacional per enregistrar els sons de la natura i convertir-los en música

El Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller participa enguany en un projecte internacional europeu, pioner a les Illes, que té com a finalitat l’enregistrament sonor del patrimoni natural i, a partir d’ell, la creació d’obres artístiques musicals. El projecte s’emmarca dins del primer Observatori del Patrimoni Sonor Pirineus-Mediterrània, creat per Sound Earth Legacy.

Sound Earth Legacy és un equip multidisciplinari procedent de la indústria musical, la cooperació internacional, el cinema i la comunicació. La seva missió és treballar per a mitigar el canvi climàtic donant veu als projectes científics a través del so i la música així com promoure i convocar accions destinades a preservar els sons de la terra i la seva biodiversitat i ecosistemes a través de l’educació, les activitats culturals i els espectacles immersius.

Aquest Observatori Sonor Pirineus-Mediterrània compta com a soci amb el Museu de Ciències Naturals de Sóller juntament amb la Casa d’Artistes (Es Far Cultural) i l’Institut Occità de Cultura (CIRDOC). El projecte ha estat cofinançat per l’Euroregió Pirineus Mediterrània que constitueixen el Govern Balear, la Generalitat de Catalunya i las Regió d’Occitània (França). També compta amb la col•laboració del parc natural de Collserola (Catalunya).

Aquest Observatori Sonor és, per tant, una aliança entre organitzacions culturals i científiques que es proposa l’enregistrament del patrimoni sonor natural i a partir d’aquests, promoure la creació artística musical, tallers educatius d’inclusió social i intercanvi de coneixements sobre el patrimoni que ens envolta i és tan característic i únic de cada entorn natural. Una de les seves accions serà la realització de concerts finals per presentar les obres aconseguides pels artistes participants en el projecte.

Beca de creació

En el marc d’aquest projecte les entitats participants faran una convocatòria pública dirigida a artistes que vulguin enregistrar els sons en l’entorn o entorns escollits. Cada un dels territoris participants oferirà una beca a un artista destinada a la creació de l’obra. El seu treball consistirà en l’enregistrament sonor de diversos emplaçaments del territori i creació d’una peça sonora i musical a partir de l’enregistrament dels sons naturals obtinguts: “L’estimulació renouera de les cigales, la remor del vent entre les fulles, les onades, el cant dels ocells o el pas de l’aigua per un rierol o torrent, entre moltes altres, podrien ser fonts d’inspiració d’una obra musical destinada a sensibilitzar sobre aquest patrimoni impalpable però únic de cada entorn natural que tots duem dins i a que a vegades ni tant sols prestem atenció” expliquen des del Museu de Ciències Naturals en relació a aquesta interessat iniciativa.

El Museu remarca que “els projectes seleccionats comptaran amb mentories online i acompanyament sobre el terreny durant el procés de recerca per identificar els punts clau de cada territori i la importància del nostre patrimoni natural”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt