El Zoo de Barcelona continuarà donant suport al Govern en la preservació del ferreret
El Govern Balear i el Zoo de Barcelona han signat avui un conveni que té l’objectiu de protegir espècies silvestres en perill d’extinció. En el marc d’aquest acord, s’ha dut a terme una primera acció simbòlica: l’alliberament d’un centenar de ferrerets (Alytes muletensis) a la Serra de Tramuntana, una espècie endèmica de l’arxipèlag balear i catalogada com en perill d’extinció.
El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha destacat la rellevància d’aquest acord, afirmant que «representa un esforç conjunt per a la protecció i conservació de la biodiversitat insular». El conveni, que tindrà una vigència de quatre anys, permetrà dur a terme accions de conservació ex situ, és a dir, fora de l’hàbitat natural de les espècies, amb l’objectiu de reintroduir-les posteriorment al seu medi o reforçar-ne les poblacions naturals.
L’amollada de ferrerets, que s’ha fet en una finca privada de la Tramuntana, ha comptat amb la participació de diverses personalitats, entre elles el director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcón, i tècnics tant del Govern Balear com del Zoo. Aquesta acció és la primera d’una sèrie de mesures previstes per aquest conveni, que inclou la reintroducció de diverses espècies amenaçades de les Illes Balears, com la sargantana de les Pitiüses (Podarcis pityusensis) i la sargantana balear (Podarcis lilfordi).
Alarcón ha ressaltat la llarga col·laboració entre el Zoo de Barcelona i el Govern Balear, que ja fa anys que dura, subratllant que aquest acord permetrà intensificar els esforços per a la preservació de la biodiversitat. «Fa més de quinze anys que treballem junts en projectes de conservació, i ara aquest conveni ens permetrà col·laborar encara més. El Govern ens tindrà sempre al seu costat per recuperar la biodiversitat d’aquestes illes plenes d’espècies úniques», ha afirmat.
El conveni inclou no només accions de conservació i reintroducció d’espècies, sinó també projectes d’educació i sensibilització ambiental. L’acord promou l’intercanvi de coneixements científics entre les dues institucions i la creació d’una comissió que supervisarà les actuacions desenvolupades.