Ara llegint
Disminueix el nombre de larves de ferreret per la sequera i les altes temperatures d’enguany

Disminueix el nombre de larves de ferreret per la sequera i les altes temperatures d’enguany

Disminueix el nombre de larves de ferreret per la sequera i les altes temperatures d'enguany

El cens anual de la població larvària del ferreret ha mostrat un resultat de 17.283 larves, una xifra baixa si es compara amb les dades dels darrers anys i que atura la tendència a l’alça que tenia l’espècie. Aquest descens és per mor de les condicions climàtiques d’aquest 2023, amb poques precipitacions i amb temperatures molt elevades, fet que ha provocat una acceleració en la metamorfosi de les larves a les poblacions ubicades als llocs més calents. Fins i tot, a causa de la manca de pluges, algunes zones de cria s’han trobat completament seques en el moment de fer el recompte.

A tot això, se li ha d’afegir també els efectes del temporal Juliette del passat mes de febrer, durant el qual s’arrossegaren branques, fulles i altres materials cap als punts baixos dels torrents. Això ha fet que en alguns punts de cria l’aigua fos molt tèrbola i no permetés visualitzar les larves correctament. El descens observat no es relaciona amb una major presència de serps d’aigua (Natrix maura), depredadors constatats de l’espècie. A més, un punt favorable a destacar ha estat la recuperació d’una població que es considerava extingida i en la qual durant una visita de seguiment es varen detectar 475 larves.

Cal recordar que els recomptes de les larves es fan a cada una de les localitats de reproducció conegudes (serra de Tramuntana i Parc Natural de Llevant), amb l’objectiu de conèixer les tendències poblacionals de l’espècie. El seguiment es du a terme a gorgs de torrents i aljubs en els mesos de juny i juliol, època en què hi ha més larves. Actualment, el ferreret està present a 37 localitats, 23 de les quals són creades, suposant aproximadament una quarta part de la població total.

El cens anual de ferrerets és dirigit i coordinat pel Servei de Protecció d’Espècies de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal. A més, compta amb la participació dels Agents de Medi Ambient, de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), del Consorci per la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) i el Dr. Samuel Piña, professor del Departament de Biologia i membre del Grup de Recerca d’Ecologia Interdisciplinària de la Universitat de les Illes Balears.

Espècie endèmica catalogada en perill d’extinció 

El ferreret és una espècie endèmica catalogada en perill d’extinció que, de manera natural, només viu als gorgs dels torrents de la serra de Tramuntana. Va ser descobert com a fòssil l’any 1977 i redescobert viu el 1980. De llavors ençà, el Govern i diferents entitats de conservació han fet actuacions a favor de l’espècie, que inclouen, entre d’altres, l’elaboració i aplicació de plans de recuperació, la cria en captivitat, la creació de noves poblacions, el control de depredadors i la protecció i restauració d’hàbitats. Actualment, el ferreret forma part del Pla de recuperació i conservació d’amfibis i rèptils amenaçats de les Illes Balears (Pla Boscà).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt