Els productors d’oliva debaten a Sóller sobre el futur de l’olivar tradicional i les varietats antigues

El Centre Capvespre de la Cooperativa de Sóller ha reunit un grup de productors d’oliva en la II Jornada Oliva de Mallorca, una trobada organitzada pel Consell Regulador de la DOP Oliva de Mallorca amb l’objectiu de posar en valor la producció tradicional i explorar les possibilitats que ofereixen les varietats antigues d’olivera.
L’acte va comptar amb la participació del conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Ambient, Joan Simonet; el director insular de la Serra de Tramuntana, Antoni Solivelles; i el batle de Sóller, Miquel Nadal; representants de la Cooperativa de Sóller, propietaris i productors.
Durant la inauguració, el president de la DOP Oliva de Mallorca, Andreu Oliver, va defensar la importància del distintiu de qualitat per garantir la continuïtat de l’olivar tradicional, especialment a la Serra de Tramuntana. “La seva conservació depèn del fet que l’oliva es pugui vendre, i a un preu que compensi els costos elevats de les explotacions de muntanya”, va apuntar, destacant el valor afegit que pot suposar per al pagès produir sota el paraigua de la DOP.
Varietats més antigues
Un dels punts centrals de la jornada va ser la intervenció de Carme Garau, tècnica de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), que va presentar les investigacions en curs sobre la recuperació de varietats antigues d’olivera. Garau va exposar que, més enllà de la varietat mallorquina predominant, els projectes de recerca comencen a identificar altres tipus d’oliva en les plantacions més velles, amb interès tant agronòmic com gastronòmic.
La diversitat genètica d’aquests exemplars antics obre la porta a estudis sobre la seva resistència als canvis climàtics, plagues i malalties, a més del seu potencial comercial com a producte singular adaptat al territori. Aquesta línia de treball esdevé clau en un context de crisi climàtica i incertesa per al sector primari.
El tècnic Juanjo Alcaide també va intervenir per explicar les funcions de la Producció Integrada, un sistema que combina tècniques tradicionals i modernes per aconseguir una agricultura més sostenible.
La jornada va finalitzar amb un debat entre els assistents, que van poder intercanviar experiències i inquietuds sobre els reptes que afronta l’olivar de Mallorca.