Les reserves hídriques baixen el mes de maig tot i haver plogut més

Les reserves hídriques de les Illes Balears han començat a acusar els efectes de la primavera i han retrocedit lleugerament durant el mes de maig, situant-se en el 51% de mitjana, dos punts per davall del mes anterior i un punt menys que fa un any. L’illa d’Eivissa ha registrat la davallada més notable, amb una baixada del 40% al 36%, mentre que a Mallorca i Menorca les reserves s’han reduït dos i tres punts, respectivament.
Tot i aquesta tendència a la baixa, una de les poques notes positives de l’informe mensual és la sortida de Formentera de l’escenari de prealerta per sequera, amb el pas a una situació de normalitat. Amb aquest canvi, només el 9,5% del territori balear es troba ara mateix en escenari de normalitat —les Unitats de Demanda de Tramuntana Nord, Tramuntana Sud i Formentera— mentre que el 90,5% continua en prealerta, incloent-hi zones com Menorca, Es Pla, Palma-Alcúdia i les Pitiüses.
L’índex global de la Demarcació Hidrogràfica se situa en 0,449, una xifra lleugerament millor que la de fa un any (0,433), però encara per sota del valor assolit fa dos anys (0,512). Aquest indicador evidencia una certa estabilitat respecte al 2023, però també confirma que les reserves no arriben als nivells habituals dels darrers anys.
Contrast
Les dades contrasten amb un mes de maig que, segons l’AEMET, ha estat humit a les Balears. La mitjana de precipitacions ha estat de 47,1 litres per metre quadrat, bastant per sobre dels 32,7 l/m² que serien habituals. Mallorca ha estat l’illa amb més pluja, amb 51,4 l/m² (front els 35,1 habituals), seguida de Menorca amb 42,3 l/m². A Formentera, les precipitacions han gairebé doblat la mitjana històrica. L’única excepció ha estat Eivissa, on s’han registrat menys litres dels habituals.
Tot i aquestes pluges puntuals, el percentatge de precipitació interanual es manté entorn del 102% a les Balears, un nivell relativament normal. Les temperatures, per la seva banda, han estat càlides, amb una mitjana de 18,9 °C i una anomalia positiva de +0,8 °C.
Amb l’arribada de l’estiu i tenint en compte el balanç de pluges i la dinàmica habitual d’aquesta època, es preveu un nou descens de les reserves durant el mes de juny. No obstant això, no s’esperen canvis significatius en els escenaris de sequera.