Ara llegint
Els rescats de muntanya centren un congrés de bombers de tot Espanya que es celebra a Palma i a Sóller

Els rescats de muntanya centren un congrés de bombers de tot Espanya que es celebra a Palma i a Sóller

Els rescats de muntanya centren un congrés de bombers de tot Espanya que es celebra a Palma i a Sóller

Més d’un centenar de bombers i altres membres de serveis d’emergències d’arreu d’Espanya participen al II Congrés de l’Associació Espanyola de Grups de Rescat a Muntanya, organitzat pels Bombers de Mallorca, que se celebra des d’ahir i fins demà divendres a Palma i a Sóller.

Es tracta d’una activitat formativa orientada a reforçar els coneixements i la destresa dels bombers i els serveis d’emergència en les intervencions a la muntanya. Aquestes iniciatives permeten millorar la capacitat de resposta dels cossos d’emergències als rescats de muntanya, actuacions que comporten múltiples peculiaritats i requereixen una sèrie de coneixements, tècniques i materials específics.

Al Congrés, hi participen els principals serveis de bombers del territori nacional que fan rescats a la muntanya, efectius d’Alacant, Astúries, Cantabria, Catalunya, Castelló, Madrid, Múrcia, Navarra, València i Vielha, a més de bombers i serveis d’emergències de les tres illes.

La ponència inaugural va anar a càrrec dels germans Eneko i Iker Pou, reconeguts professionals de l’escalada, i es va dividir en dues parts: d’una banda «Aupa Pou: una vida encordados» i, de l’altra, «Experiencias en rescate». Tot seguit es va celebrar una taula rodona en què quatre professionals sanitaris, amb una àmplia experiència en rescats, varen abordar del rescat de muntanya des del punt de vista sanitari.

La jornada va acabar amb un taller de «Demostració de monitorització i desfibril•lació al medi natural», per part del director de la Càtedra de Medicina del Medi Natural de la Universitat de Girona, Iñigo Soteras.

Pràctiques

Avui, el matí es dedicarà a fer activitats esportives al medi natural i els  assistents podran escollir entre barranquisme, escalada o senderisme. A l’horabaixa, el Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca durà a terme una exhibició i demostració pràctica d’equips de rescat. Per acabar el dia es faran tallers relacionats amb el rescat de muntanya.

El darrer dia del Congrés, divendres, acollirà quatre ponències («Simulador de rescats del Vall d’Aran», «Retorn d’experiències: accident des Cornador, Tramuntana», «Comunicació a premsa a rescats i xarxes socials» i «Creació del Grup de Rescat Tècnic (GRT), Bomberos de Navarra»). Al matí tendrà lloc una taula rodona amb quatre professionals de reconeguda experiència que tractaran el tema dels rescats a muntanya amb helicòpter.

L’Associació Espanyola de Grups de Rescat a Muntanya es va fundar el mes de gener de 2022 i compta amb la participació del Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca. El seu objectiu és aglutinar tots els serveis de bombers i serveis d’emergències que fan aquests tipus de rescat tan concret, per treballar conjuntament, compartir experiències i ser un punt de cohesió entre els diferents grups i especialistes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt