Ara llegint
UIB i IEO ajuden a controlar el nivell de la mar al Marroc, a Egipte i a Xipre per encàrrec de la UNESCO

UIB i IEO ajuden a controlar el nivell de la mar al Marroc, a Egipte i a Xipre per encàrrec de la UNESCO

UIB i IEO ajuden a controlar el nivell de la mar al Marroc, a Egipte i a Xipre per encàrrec de la UNESCO

Un equip d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears i del Centre Oceanogràfic de Balears de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO, CSIC) va instal·lar durant el passat mes de setembre tres estacions de control del nivell de la mar per encàrrec de la UNESCO al El-Jadida (Marroc), Alexandria (Egipte) i Làrnaca (Xipre), segons ha donat a conèixer avui la UIB.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és enfortir una xarxa internacional d’observació del nivell de la mar que gestiona aquest organisme de les Nacions Unides en el marc del projecte internacional CoastWAVE. El projecte vol reforçar la resiliència de les comunitats costaneres de les regions de l’Atlàntic nord-oriental i de la Mediterrània davant l’impacte de tsunamis i altres riscos costaners relacionats amb el nivell de la mar.

Seguiment a l’instant

La instal·lació de les estacions es va fer al llarg del mes de setembre amb l’objectiu que puguin  transmetre minut a minut les dades que recullen al Sistema d’Observació Global del Nivell de la Mar (GLOSS) de la Comissió Intergovernamental d’Oceanografia de la UNESCO. A més de l’oscil·lació del nivell de la mar, les estacions també mesuren la pressió i la temperatura atmosfèriques. Aquestes dades permeten avaluar l’estat de la mar de diferents regions i serveixen de suport a una base àmplia d’usuaris operatius i de recerca.

Les estacions havien estat dissenyades i desenvolupades prèviament pels investigadors de la UIB i de l’IEO en el marc del projecte VENOM, que tenia com a objectiu la caracterització dels meteotsunamis a les Illes Balears. Aleshores es varen instal·lar a diferents ubicacions de la costa balear una xarxa de 20 instruments de mesura de fabricació pròpia, els quals encara es troben en funcionament.

La instal·lació d’aquesta infraestructura ha anat acompanyada de diferents sessions formatives amb personal tècnic i investigador de l’Institut Marí i Marítim de Xipre (CMMI), l’Institut Nacional d’Oceanografia i Pesca d’Egipte (NIOF) i la Universitat Chouaib Doukkali, l’Institut Nacional de Geologia i l’Agència Nacional de Ports del Marroc.

Un esforç global

«La vigilància i l’observació de l’oceà a escala mundial exigeix un esforç internacional important i una cooperació àmplia. Amb aquest projecte, l’IEO i la UIB participen del desplegament d’eines d’observació, així com de la difusió ràpida i universal dels fluxos de dades i de la transmissió d’informació relacionada amb la mar per orientar i ajudar els responsables de la gestió de l’entorn marí en la presa de decisions», explica Gabriel Jordà, investigador del Centre Oceanogràfic de Balears i responsable del projecte. «A la vegada, el projecte també contribueix a la formació d’especialistes en ciències de la mar i la millora dels sistemes de dades al Marroc, a Egipte i a Xipre», conclou Jordà. 

Foto: A.Herrada/UIB

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt