Els Xeremiers de Sóller reben el Reconeixement de Mèrits de Can Dulce
Els Xeremiers de Sóller varen recollir ahir el Reconeixement de Mèrits que enguany l’Associació Sollerica de Cultura Popular, Can Dulce, els ha atorgat. La seva presidenta, Maria de Lluc Fiol, va ser l’encarregada de rebre el monòlit de fusta de mans de la presidenta de Can Dulce, Rosa Marquès, acompanyada de la pràctica totalitat dels membres de l’agrupació.
L’acte va comptar amb la presència de Toni Riutort, que va ser l’encarregat de glosar els mèrits d’una agrupació que durant les darreres dues dècades ha dotat de banda sonora les festes populars del municipi. Riutort va realitzar una llarga llista d’esdeveniments on els Xeremiers de Sóller han actuat, molt més enllà de les festes, amb una presència constant tant en el municipi i la seva comarca com també a altres països, i en circumstàncies ben diferents.
Les tradicions
Toni Riutort va parlar dels origens d’una tradició que anava a la baixa i era al punt de la desaparició i del lligam de Can Dulce amb els origens de la nova agrupació dels Xeremiers de Sóller, ara ja veterana. Tot i no haver-ne format part mai, es va confessar admirador, seguidor i persona molt propera.
Per això va parlar de components que han estat bàsics per la pervivència del so de la xeremia com Joan Marroig, sonador i lutier, creador de gran part dels instruments que es fan sonar a Sóller i també fora de la Vall; de Tomeu Amengual, creador dels tamborinos; de Pep Forteza, ànima de l’agrupació; o també de Xevi Franco, actual director musical del grup, entre molts d’altres.
I va parlar d’anècdotes gracioses i de vivències inoblidables, tot entenent que possiblement la part més important dels Xeremiers de Sóller siguin l’amistat i el companyerisme que s’hi ha generat al llarg dels anys. Sense defugir, això sí, la creació de petites tradicions que espera que, d’aquí molts d’anys, pervisquin i els sollerics diguin que “això són tradicions molt antigues de Sóller”. Una d’elles és el cant de la Balanguera que ell mateix va protagonitzar per primera vegada a les acaballes del Firó.
Els assistents tengueren la possibilitat de sentir en diverses ocasions les tornades dels Xeremiers de Sóller i va tancar l’acte, com és costum, un grup de música, en aquesta ocasió els AnimAcústica.