Galatzó acull un curs sobre la tècnica de la pedra en sec en el marc de la Setmana Europea del Patrimoni
La finca pública de Galatzó és aquests dies l’escenari d’un curs d’iniciació a la construcció de marges en pedra en sec, una activitat organitzada pel Consell de Mallorca en col·laboració amb l’Ajuntament de Calvià, dins la Setmana Europea del Patrimoni de Pedra en Sec. El vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, ha visitat avui els participants d’aquesta iniciativa, que té com a objectiu difondre i preservar aquesta tècnica ancestral, reconeguda com a patrimoni cultural immaterial de la UNESCO des del 2018.
El curs, que celebra la seva setzena edició, ha esgotat totes les places i ofereix als assistents l’oportunitat d’aprendre els fonaments bàsics de la construcció de marges en pedra en sec. Durant quatre caps de setmana, els alumnes, guiats per un marger expert del Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, treballen en l’elaboració d’un tros de mur, una activitat que permet no només la formació en aquesta tècnica, sinó també la preservació del paisatge emblemàtic de la serra de Tramuntana.
Pedro Bestard ha destacat durant la seva visita la importància de fomentar les bones pràctiques en la construcció de pedra en sec i ha subratllat que aquest tipus de formació “no només ensenya a construir marges, sinó que sensibilitza sobre la importància de mantenir viva una tècnica que és part del nostre patrimoni i del nostre paisatge”. A més, ha afegit que amb activitats com aquesta “contribuïm a mantenir viva la cultura de la pedra en sec, que forma part essencial de la identitat de la serra de Tramuntana”.
Excursió i voluntariat: més enllà de la formació
Aquesta formació s’emmarca en la Setmana Europea del Patrimoni de Pedra en Sec, una iniciativa internacional impulsada per la Xarxa Europea de la Pedra en Sec (REPS). A Mallorca, el Consell ha organitzat diverses activitats entre el 30 de setembre i el 6 d’octubre, entre les quals destaca l’excursió celebrada aquest mateix dissabte al camí de ses Voltes d’en Galileu, a Escorca. Amb el guiatge cultural de Joan Carles Palos Nadal, els participants han pogut descobrir un dels trams més significatius de la Ruta de Pedra en Sec.
A més, aquest diumenge tindrà lloc una Jornada de Voluntariat a la variant 5 de la Ruta de Pedra en Sec, al camí de Raixa, en el terme municipal de Bunyola. Aquesta jornada ofereix una experiència pràctica i lúdica en la reconstrucció de parets de pedra en sec, sota la direcció de l’associació Més que Pedra. Els voluntaris contribuiran així al manteniment d’un patrimoni que és tant cultural com paisatgístic.