Ara llegint
Iniciats els tràmits per a homologar el tram Deià-Port de Pollença de la Ruta de Pedra en Sec (GR-221)

Iniciats els tràmits per a homologar el tram Deià-Port de Pollença de la Ruta de Pedra en Sec (GR-221)

El Consell de Mallorca juntament amb la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, han iniciat el tràmits per homologar la Ruta de Pedra en Sec (GR-221), un camí senderista que fa vint anys que la Direcció Insular de Medi Ambient del Consell de Mallorca vetla perquè estigui en les millors condicions de seguretat, de senyalització i per transitar-hi.

Les sigles GR® designen un sender de gran recorregut homologat, és a dir, un sender senyalitzat, de més de 50 km, utilitzat principalment per excursionistes, que transita per llocs considerats d’interès paisatgístic, cultural, turístic, històric, social, etc. Els senders de gran recorregut conformen una xarxa de camins aptes per a l’oci sostenible, que creuen Europa en totes direccions unint nacions i pobles.

L’homologació de la ruta prova el compromís amb els estàndards de qualitat que ofereix la Ruta de Pedra en Sec a dia d’avui, pel que fa al manteniment i la senyalització. Concretament, s’inicia la homologació del tram que comprèn des de Deià fins al port de Pollença. Més concretament, de l’etapa 4: Can Boi – Muleta a l’etapa 8: Pont Romà – Port de Pollença i també la variant del Pas Llis.

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «es una gran notícia per al senderisme mallorquí poder iniciar els tràmits d’homologació. Fa vint anys que la Ruta de Pedra en Sec es va crear i era de justícia iniciar la seva homologació. Esperem tenir la prehomologació per octubre i l’homologació d’aquest primer tram enllestida per a finals del 2022».

«La Ruta de Pedra en Sec (GR-221) és l’eix vertebrador de la Serra de Tramuntana i de la xarxa de refugis del Consell de Mallorca. Alhora seguirem fent expropiacions per poder continuar amb l’obertura de nou trams de la Ruta de Pedra en Sec», ha afegit la consellera.

Per la seva banda, la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, ha detallat que «la recuperació de camins i la seva senyalització permet a la població de Mallorca apropar-se als paisatges i al món rural i natural de la serra de Tramuntana. El Consell de Mallorca vetla pel manteniment, la protecció i la conservació de la Ruta de Pedra en Sec per allà on passa».

Les marques GR®, PR® i SL® estan registrades d’acord amb la Llei de Marques i Patents. La Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME) les posa a disposició dels promotors de camins que vulguin utilitzar-les mitjançant les federacions autonòmiques.

El president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, Xisco Fanals, ha explicat que «des de la Federació valoram molt positivament poder començar a homologar aquesta Gran Ruta que és una joia per al senderisme a Mallorca i en la qual s’ha fet una feina de màxima qualitat. Estam encantats de poder tirar endavant aquest projecte i volem donar les gràcies a totes les parts implicades per aquest esforç».

«Esperam que en un futur es puguin obrir més trams que encara estan en mans de propietaris i que es puguin senyalitzar i homologar fins a completar tota la Ruta de Pedra en Sec (GR-221)», ha afegit el president Fanals.

Ruta de pedra en sec

La Ruta de Pedra en Sec és un itinerari senderista, definit i senyalitzat per facilitar el trànsit als senderistes i el contacte amb l’entorn natural, cultural i paisatgístic de la serra de Tramuntana.

Està dissenyat per presentar un grau de dificultat baix i adreçat a un públic el més ampli possible. D’acord amb el Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS), el 2015, la ruta discorre per la serra de Tramuntana i està constituïda per un traçat principal de 170,74 km distribuïts en 8 etapes, vuit variants que sumen 128,82 km. Tota la ruta té una longitud de 299,56 km.

La Ruta de Pedra en Sec GR 221 proposa descobrir els paisatges construïts amb pedra en sec de la serra de Tramuntana, avui declarada Patrimoni Mundial per la Unesco en la categoria de paisatge cultural. Així mateix, fa possible visitar interessants vestigis històrics, trobar els mites i les llegendes, conèixer les tradicions, l’arquitectura, els costums, la gastronomia i l’artesania d’aquest indret privilegiat de la geografia illenca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt