Ara llegint
Joan Deyà a la Fira de la Taronja de Sóller: “El turisme viu de nosaltres”

Joan Deyà a la Fira de la Taronja de Sóller: “El turisme viu de nosaltres”

Aquest cap de setmana tendran lloc la majoria dels actes de la XVII edició de la Fira de la Taronja, amb activitats a la Cooperativa, a la Plaça, visites guiades i activitats complementàries que no pretenen més que reivindicar el valor dels cítrics de Sóller i Fornalutx, un dels emblemes agraris de la comarca. Les activitats, de fet, varen arrancar divendres de la setmana passada. L’acte central va ser la lectura del pregó de la fira a càrrec de l’enginyer agrònom i pagès de Can Det, Joan Deyà Company, escollit com a padrí de la fira. Des del cadafal instal·lat davant les Cases de la Vila, va reivindicar que gran part del turisme que rep la comarca arriba per admirar el paisatge emblemàtic de la Serra de Tramuntana, que precisament fan possible els pagesos. “Sempre he sentit a dir que vivim del turisme, i crec que aquesta afirmació té raó en bona part”, va dir. “Però també li podem donar la volta i dir que el turisme viu de nosaltres”, va dir. Per a Deyà la societat hauria de valorar més el treball que duen a terme els pagesos, com a gestors del paisatge, i va demanar cercar més llaços entre els dos sectors per garantir el manteniment del paisatge. “Vendria la gent a veure Sóller si no tenguessim aquest paisatge?”, va demanar. I ell mateix va contestar la pregunta: “Jo crec que no, i això també val uns doblers”, va dir, mentre animava a treballar plegats per al manteniment d’aquesta estructura d’equilibri. Deyà va tenir paraules de suport per a la Fira de la Taronja i també per aquelles persones que treballen per al manteniment de l’agricultura. Va reivindicar la professionalització del sector i va agrair totes les persones que confien en el món agrari. I, per últim, va tenir un record molt especial per a diverses persones que ja no hi són. El propi Deyà, juntament amb diversos regidors de l’Ajuntament, va ser l’encarregat d’emplenar el cub amb taronges per al ja tradicional concurs encaminat a endevinar el nombre de fruits que conté. També es va procedir a la inauguració de l’exposició de productes locals elaborats totalment o parcialment amb cítrics locals, que es pot veure a l’atri de l’Ajuntament. D’altra banda, diversos establiments comercials de Sóller han ornamentat els seus aparadors amb motius cítrics i els bars i restaurantds mantenen actives les Jornades de la Taronja amb plats especials. Les activitats continuaran tot aquest cap de setmana a Sóller i el proper a Fornalutx, així com també les jornades als restaurants.

Aquest cap de setmana tenen lloc la majoria dels actes de la XVII edició de la Fira de la Taronja, amb activitats a la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu, a la Plaça de la Constitució, als restaurants de la zona, visites guiades i activitats complementàries que no pretenen més que reivindicar el valor dels cítrics de Sóller i Fornalutx, un dels emblemes agraris de la comarca.

Les activitats, de fet, varen arrancar divendres de la setmana passada. L’acte central va ser la lectura del pregó de la fira a càrrec de l’enginyer agrònom i pagès de la finca de Can Det, Joan Deyà Company, escollit com a padrí de la fira.

Des del cadafal instal·lat davant les Cases de la Vila, Deyà va reivindicar que gran part del turisme que rep la comarca arriba per admirar el paisatge emblemàtic de la Serra de Tramuntana, que precisament fan possible els pagesos. “Sempre he sentit a dir que vivim del turisme, i crec que aquesta afirmació té raó en bona part”, va dir. “Però també li podem donar la volta i dir que el turisme viu de nosaltres”, va dir.

Per a Deyà la societat hauria de valorar més el treball que duen a terme els pagesos, com a gestors del paisatge, i va demanar cercar més llaços entre els dos sectors per garantir el manteniment del paisatge. “Vendria la gent a veure Sóller si no tenguessim aquest paisatge?”, va demanar. I ell mateix va contestar la pregunta: “Jo crec que no, i això també val uns doblers”, va dir, mentre animava a treballar plegats per al manteniment d’aquesta estructura d’equilibri.

Deyà va tenir paraules de suport per a la Fira de la Taronja i també per aquelles persones que treballen per al manteniment de l’agricultura. Va reivindicar la professionalització del sector i va agrair totes les persones que confien en el món agrari. I, per últim, va tenir un record molt especial per a diverses persones que ja no hi són.

El propi Deyà, juntament amb diversos regidors de l’Ajuntament de Sóller, va ser l’encarregat d’emplenar el cub amb taronges per al ja tradicional concurs encaminat a endevinar el nombre de fruits que conté.

També es va procedir a la inauguració de l’exposició de productes locals elaborats totalment o parcialment amb cítrics locals, que es pot veure a l’atri de l’Ajuntament.
D’altra banda, diversos establiments comercials de Sóller han ornamentat els seus aparadors amb motius cítrics i els bars i restaurantds mantenen actives les Jornades de la Taronja amb plats especials.

Les activitats continuaran tot aquest cap de setmana a Sóller i el proper a Fornalutx, així com també les jornades als restaurants.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt