La campanya d’oli d’oliva és enguany irrisòria a Can Det
La tafona de Can Det de Sóller ha obert aquests dies a la producció d’oli amb dos titulars possibles: d’una banda la irrisòria producció d’oliva i de l’altra la desconnexió d’aquesta indústria de la depuradora, en tant que enguany s’hi ha deixat d’abocar la molinada, que tants problemes causava en el sistema de depuració.
Can Det és l’única tafona de Mallorca que conserva el sistema de producció tradicional. Són molts els propietaris d’olivars que prefereixen aquest mètode de fer oli d’oliva per la diferència de sabor amb les extractors més modernes, que funcionen per centrifugació.
Pel que fa a la campanya, el seu gestor, Joan Deyà, confia enguany obrir tan sols uns 15 dies i mantenir la maquinària en funcionament unes dues hores al dia. Es tracta d’una campanya que serà ínfima i que contrastarà amb la de l’any passat, quan tenien fins i tot cua per entrar els esplets. “Passarem de 100 a 1”, augura Deyà mentre omple algunes garrafes d’oli.
Explica que enguany espera molt pocs productors locals i també comentava que els estan entrant produccions molt curtes, de fins i tot 200 litres. Aquest arrancar i parar màquines els causa molts problemes tècnics.
La molinada, a fora
Aquest fet, precisament, els deixa temps per experimentar canvis en el sistema de producció. I és que aquesta temporada han deixat d’enviar la molinada a la depuradora. Una normativa d’àmbit europeu obliga les indústries a gestionar els seus propis residus i a Can Det enguany s’ho han pres seriosament.
Fins ara la pinyolada i la polpa resultant del procés d’extracció de l’oli es guardava i posteriorment una teulera de Felanitx la recollia i la feia servir com a combustible per a la seva indústria.
Però, així i tot, encara queda la molinada, un residu líquid que resulta del procés de premsat de l’oliva. Aquesta campanya la molinada es guarda dins el dipòsit d’un camió i quan sigui ple s’enviarà a dues finques del Pla de Mallorca que l’escamparan dins els sementers. Segons explica Deyà, és un element que, ben combinat amb fems, produeix un compost que és beneficiós per als conreus.
Per a una campanya amb major producció, aquest sistema s’haurà de perfeccionar, indica Deyà, que projecte comptar amb dipòsit fixe que sigui fàcil de buidar amb la idea de desallotjar la molinada tan bon punt sigui possible. A més de tot, Deyà té en compte que “hem d’anar molt alerta a no generar pèrdues amb aquest procediment”.