La Mare de Déu de Lluc s’agermana amb Mendoza, a l’Argentina
El Santuari de Lluc va celebrar, el passat dijous, 12 de setembre, la festa litúrgica de la Mare de Déu de Lluc amb un gran èxit d’assistència i una intensa programació d’actes. La missa solemne, presidida pel bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, i acompanyada pels cants de l’escolania dels Blauets, va reunir una gran quantitat de fidels locals que van omplir la basílica. Aquesta jornada de devoció va tenir el seu moment culminant amb un acte molt especial: l’agermanament oficial entre el Santuari de Lluc i la Confraria “Virgen de Lluc” de la Casa Balear de Mendoza, a l’Argentina.
L’acte d’agermanament es va celebrar simultàniament entre Lluc i Mendoza, ambdós santuaris connectats telemàticament. A les 11 del matí a l’Argentina i a les 17 h a Espanya, es va donar inici a una cerimònia que va unir les dues entitats.
Hi van intervenir diverses autoritats, com la directora general de Relacions Institucionals del Govern de les Illes Balears, Francisca Ramis Pons, el bisbe de Mallorca, el Prior del Santuari de Lluc, Marià Gastalver, i els representants de la Casa Balear i la Confraria Verge de Lluc de Mendoza.
La cerimònia principal es va dur a terme al saló d’actes de la Nave Cultural de la ciutat de Mendoza, on la imatge de la Mare de Déu de Lluc presidia l’acte, envoltada de flors i amb les banderes d’Argentina, Espanya i les Illes Balears. Els himnes nacionals d’Argentina i Espanya, a més de “La Balanguera” i l’Himne de Lluc, van marcar els moments més emotius de la trobada, que va concloure amb actuacions de balls mallorquins a càrrec del grup “Sa Potada”, format per persones amb discapacitat que promouen la cultura balear des de Mendoza.
L’agermanament reforça el vincle històric i cultural entre la comunitat mallorquina a l’Argentina i el Santuari de Lluc, un nexe que data del 1963, quan un grup de mallorquines residents a Mendoza va fundar la Confraria de la Mare de Déu de Lluc amb l’objectiu de mantenir viva la devoció a la patrona de Mallorca. Al llarg dels anys, la Casa Balear de Mendoza ha estat un centre de promoció de la cultura de les Illes Balears i un punt de referència per als descendents de mallorquins a la regió.