Ara llegint
L’Ajuntament d’Esporles sol·licita que les cases de Sa Granja tenguin consideració de BIC

L’Ajuntament d’Esporles sol·licita que les cases de Sa Granja tenguin consideració de BIC

L'Ajuntament d'Esporles sol·licita que les cases de Sa Granja tenguin consideració de BIC

El batle d’Esporles, Josep Ferrà, i la regidora d’urbanisme, Maria Nadal en compliment de la moció aprovada per unanimitat pel Ple de l’Ajuntament de dia 24 de novembre de 2022, han sol·licitat la declaració de “Bé d’interès cultural” (BIC) per a les cases de Sa Granja d’Esporles i el seu conjunt d’elements. Aquesta sol·licitud s’emmarca dins la preocupació de l’Ajuntament per la venda, l’any 2022, de Sa Granja a un grup inversor estranger, que té com a objectiu convertir-lo en un establiment hoteler de luxe, segons han detallat des del consistori.

Sa Granja és una possessió que es troba entre es Murtar, el camí vell de Superna, ses Mosqueres i el torrent de Sant Pere, en el terme municipal d’Esporles. Aquesta possessió ja apareix al Llibre del Repartiment amb el nom d’Alpic i compta amb un edifici principal datat de l’època medieval, concretament del segle XIII. 

La venda de Sa Granja d’Esporles ha generat preocupació al municipi des del moment de la seva venda, a causa de la possible amenaça que les obres de transformació en un hotel de luxe podrien suposar per al casal i pels elements patrimonials de la finca.

En aquest sentit, les cases de Sa Granja, els jardins, la tafona i el rellotge de sol, a més de jaciments, camins i passos de la finca, estan recollits al Catàleg Municipal de Patrimoni Històric (CMPH), i compten amb el nivell de protecció integral (A), el més alt del catàleg.

Davant la importància històrica i patrimonial de Sa Granja d’Esporles, l’Ajuntament ha considerat necessari sol·licitar la declaració de BIC per a garantir la seva preservació i protecció integral. Aquesta declaració també permetria al Consell de Mallorca i al Govern de les Illes Balears exercir els drets de tanteig i retracte sobre les futures compravendes de la propietat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt