Ara llegint
L’Any Costa i Llobera vol donar a conèixer en profunditat el poeta pollencí i reflexionar sobre la seva obra, vida i persona

L’Any Costa i Llobera vol donar a conèixer en profunditat el poeta pollencí i reflexionar sobre la seva obra, vida i persona

L’acte de presentació dels actes de l’Any Costa i Llobera, celebrat a la plaça Vella de Pollença, evidenci que la importància de Miquel Costa i Llobera transcendeix l’àmbit pollencí. L’acte conclogué amb un concert a càrrec del pianista Magí Garcies i la soprano Marta Bauzà, que interpretaren una cançó de Miquel Capllonch amb text de Costa i Llobera, “Lo que diu una cançó” i dues cançons del cicle Geografies de l’Ànima, d’A. Parera Fons amb text de Costa i Llobera, “Als joves” i “Retorn a la Primavera”.

Josep Marquet, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Pollença, explicà que “Pollença té una sèrie de fills il·lustres dels quals l’Ajuntament, quan se’n celebra una efemèride, proclama el seu any. Això suposa donar a conèixer als pollencins la figura d’aquests fills il·lustres, també a nivell escolar”. I afegí que “proclamar l’Any Costa i Llobera serveix per donar a conèixer en profunditat la figura de Miquel Costa i Llobera, i poder reflexionar sobre els aspectes de la seva vida, obra i persona”.

Durant la presentació també es donaren a conèixer els actes, tant institucionals com culturals, que es duran a terme per posar en valor i donar a conèixer la trajectòria i personalitat d’un dels membres més destacats de la cultura, i un dels grans poetes en llengua catalana de tots els temps.

Marquet destacà que “l’Any Costa i Llobera, a més de dedicar-se a la memòria del centenari de la seva mort, pretén donar a conèixer la figura de Miquel Costa i Llobera a través de diferents activitats coordinades entre l’Ajuntament de Pollença, el Bisbat i la Fundació Rotger Villalonga. La programació està oberta a noves activitats que s’aniran anunciant al llarg de l’any”.

Entre les activitats que es duran a terme per commemorar el centenari de la seva mort hi trobam una ruta literària entre Pollença i Artà en la qual es durà a terme una visita als principals indrets accessibles protagonistes dels poemes i obres de Miquel Costa i Llobera. Una ruta en dos formats: un presencial i un altre virtual.

Les rutes es publicaran en línia juntament amb les poesies escollides i la història vinculada a cada indret, de manera que les persones interessades puguin fer la visita lliurament. 

Un cicle de conferències de la mà d’especialistes en les diverses disciplines que envolten la figura de Miquel Costa i Llobera i en les quals es tractaran els diversos aspectes que conformaren la personalitat polièdrica de Costa i Llobera: la seva biografia, la seva relació amb Pollença, la literatura, religió i espiritualitat i la seva visió identitària i nacional. 

Una exposició al casal de Can Llobera sota el títol “Viatge a Palestina” en la qual es mostrarà el resultat d’un viatge que Costa i Llobera emprengué juntament amb el seu oncle Pere Llobera i la poetessa Maria Antònia Salvà el 1906.

A més, en matèria educativa, s’elaborarà material per tal d’acostar la figura de Mn. Costa i Llobera als infants i joves mitjançant unes unitats didàctiques adreçades als centres educatius.

En aquest sentit, Maquet agregà que “l’Any Costa és important a nivell cultural i educatiu ja que fou considerat un dels prohoms del final de la Renaixença i un dels grans poetes en llengua catalana de tots els temps, amb obres de reconegut prestigi, és per això que Costa fou fill il·lustre en vida, la qual cosa no sol passar mai. És un home que ha transcendit Pollença per tots els seus mèrits”.

L’inici oficial de l’Any Costa i Llobera tindrà lloc dissabte 16 d’octubre de 2021 i s’allargarà fins el 16 d’octubre de 2022, dia en què es compliran cent anys de la seva mort.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt