Ara llegint
L’ORA a l’aparcament de Sa Foradada no ha complit el seu objectiu

L’ORA a l’aparcament de Sa Foradada no ha complit el seu objectiu

En una primera valoració al cap de cinc mesos de la posada en marxa, el batle de Deià Lluís Apesteguia ha manifestat que el principal objectiu de la implantació d’ORA a l’aparcament de Sa Foradada -reduir el nombre de visitants- no s’ha aconseguit. Valora positivament el fet que la instal·lació ha permès ordenar i arranjar l’espai dedicat als vehicles, a l’espera que els pròxims anys vagi evolucionant la situació.

Les tarifes establertes per l’estiu són d’un mínim d’1,00 € per 45 minuts fins al màxim de 7,00 € per 360 minuts per a cotxes. El preu es pot incrementar fins al 28,00 € en el cas que es tracti d’autocars.

El pagament per deixar el vehicle es va implantar enguany, després d’un conveni amb la propietat de Son Marroig, titular del recinte. El contracte estableix que la corporació municipal proporciona els parquímetres (adquirits en règim de rènting), la senyalització i pintura de l’espai així com la vigilància per part dels agents de la policia municipal. La possessió cedeix l’espai i se n’ocupa del seu manteniment (asfaltat, reparació…) L’esmentat acord preveu un repartiment dels ingressos entre els dos signataris. Deià es quedaria amb el 75% i la finca el restant 25%.

Imatge d’una de les màquines expenedores dels tiquets. (Foto: Xisco Simón)

Demanat pels ingressos que s’han comptabilitzat a tancament d’agost, el mateix regidor, que és també l’encarregat d’hisenda a la corporació, ha indicat que no disposa encara de la darrera liquidació. Expressa que el conveni preveu la liquidació trimestral. Per cada plaça d’ORA delimitada al poble de Deià s’estima un ingrés mitjà anual de 992 €. En la seva opinió, donades les especials circumstàncies de l’aparcament de Sa Foradada, no creu que s’arribi a aquestes quantitats. Quan se li demanà si les estimacions d’alguns veïnats que el guanyi podria superar els 20.000 € anuals, no entén que aquesta xifra sigui desbaratada, a falta de dades exactes que no han arribat al moment de publicació d’aquesta notícia.

La brutícia deixa la seva petjada a l’aparcament. (Foto: Xisco Simón)

L’edil manifesta la seva preocupació per l’ocupació irregular pels vehicles de la carretera MA10 en el tram veïnat al mirador de Sa Foradada, especialment en moments del dia com ara la posta de sol. L’espectacle natural del crepuscle des d’aquest mirador privilegiat atreu en temporada turística a centenars de persones. Algunes d’elles envaeixen les voreres de la carretera fora de l’aparcament, posant en perill les seves vides i la dels altres conductors que circulen a aquestes hores per la zona.

Qüestionat per la presència de brutor als contenidors situats a veïnat del pàrquing –comprovada en una visita realitzada horabaixa del dilluns dia 5- manifesta que havia tingut notícia el matí del dimarts dia 6. Tot d’una havia ordenat a l’empresa de recollida d’escombraries un servei especial, reiterant que no es tracta d’una situació habitual i que era la primera vegada que s’havia produït. Informa que els divendres i els dimarts són els dies fixats per fer el servei normal a aquesta ubicació. L’empresa de càtering que dona servei a les instal·lacions de Son Marroig, en la seva activitat d’esdeveniments i celebracions, fa servir un sistema independent que no col·lapsa el servei municipal, segons afirma el regidor.

Sa Foradada és una península de la Serra de Tramuntana de Mallorca que està situada en el terme municipal de Deià, dins la finca de Son Marroig. Rep aquest nom perquè té un gran forat en l’extrem, visible tant des de mar com de terra. L’Arxiduc Lluis Salvador la va considerar com una de les joies del seu extens patrimoni a Mallorca. És especialment bonica la panoràmica que se’n veu del mirador a l’hora de la posta de sol. S’hi reuneix un bon grup de gent a admirar una visió que resulta sensacional si les condicions meteorològiques són les adequades. En els darrers anys les xarxes socials han popularitzat extremadament aquesta ubicació i les vistes de què es pot gaudir.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt