Ara llegint
Pollença dona llum verd a la rehabilitació de Can Morató per esdevenir seu central de Caixa Colonya

Pollença dona llum verd a la rehabilitació de Can Morató per esdevenir seu central de Caixa Colonya

L’Ajuntament de Pollença ha celebrat un ple extraordinari urgent per poder dur a terme l’aprovació definitiva de la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) amb l’objectiu que es pugui materialitzar la llicència de rehabilitació de Can Morató.

Cal recordar que Colonya Caixa Pollença va arribar a un acord per a l’adquisició de l’antiga fàbrica de catifes i tapissos que, una vegada rehabilitada, serà la seu central de l’entitat.

Per això, tal i com es va comprometre l’Ajuntament en el seu moment, és necessària una modificació dels usos d’aquest edifici, catalogat com a Bé d’Interès Cultural (BIC), per tal que s’hi puguin dur a terme activitats administratives. Després d’un llarg i complex procés, finalment les entitats involucrades hi han donat el vistiplau.

Tant el Consell Insular de Mallorca, com la Direcció General de Recursos Hídrics i la Direcció General d’Emergències del Govern de les Illes Balears han aprovat ja el canvi d’usos.

Així doncs, després de l’aprovació en el Ple Extraordinari d’avui, ara Colonya Caixa Pollença haurà de tramitar la llicència d’obres la competència de la qual és del Consell Insular de Mallorca.

El batle, Bartomeu Cifre, ha declarat sentir-se “molt satisfet” amb l’aprovació definitiva ja que, ha dit, “es tracta d’un compromís que adquirim i que ara complim amb l’únic objectiu de poder avançar en un projecte que té com a finalitat recuperar un edifici d’alt valor patrimonial” ja que, ha explicat, “la nova seu de la caixa disposarà, a més d’usos administratius i financers, d’espais per mantenir viva la memòria del que va ser el nostre passat industrial i, molt concretament, Can Morató”.

A més, ha conclòs, també hi haurà espais dedicats a activitats culturals, educatives i socials.

Can Morató, dedicada a la producció i exportació de catifes, és un exemple clar de la indústria de Pollença que va tenir el seu auge entre 1920-1960. L’abandonament del petit taller o la indústria domèstica en el sector tèxtil suposà l’aparició d’aquest tipus de fàbriques. Can Morató funcionà des de 1922 fins 1960, any en què va tancar i s’abandonà l’edifici fins a l’actualitat.

Situat al nord del poble de Pollença, el complex industrial s’estructura a partir d’uns grans espais per a la ubicació de maquinària i obrers: planta rectangular, teulada a dues aigües i obertures laterals per facilitar l’entrada de llum.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt