Ara llegint
Queixes pel servei en el Refugi de Tossals Verds

Queixes pel servei en el Refugi de Tossals Verds

Un muntanyenc ha manifestat la seva queixa i decepció per l’atenció rebuda en el Refugi de Tossals aquesta setmana. En una publicació en les xarxes socials l’afectat es demanava si “És normal, que un refugi gestionat pel Consell (…) Tossals en aquest cas, no tinguin ni un misser entrepà, ni res per a menjar?? No estic parlant d’un menú o una cosa elaborada, sinó d’un trist pa amb oli, unes pastilles, o unes tristes olives… Cafè amb llet si, fred, però almenys això sí…” La publicació ha rebut desenes de comentaris i centenars de reaccions que desvelen una insatisfacció amb el servei de Refugis del Consell per part d’alguns usuaris.

En opinió de molts el problema principal és el del model del Servei, més proper a una instal·lació hotelera que a un vertader refugi. En paraules d’un usuari “Un refugi de muntanya a Mallorca no és un refugi de muntanya com a tal en tots els aspectes (o el que pot entendre’s fora d’aquí) (…) són més aviat un hotel a la muntanya finançat amb diners públics. Un lloc on passar la nit, prèvia reserva, i si no està ple… O algú ha aconseguit passar la nit en algun d’ells sense reserva prèvia? Perquè aquí ningú acaba necessitant-ho per les distàncies, però el dia que algú el necessiti de veritat no sé què passarà…”

Convencionalment, es defineix un refugi de muntanya com “… un edifici destinat a allotjar i protegir de les inclemències meteorològiques a alpinistes o excursionistes, que se situa en zones de muntanya, generalment de difícil accés, o en nuclis rurals. La majoria d’aquestes instal·lacions són gestionats per un club alpí (…)Les característiques dels refugis de muntanya són molt variables. Es troben sempre oberts i qualsevol que els necessiti pot fer ús d’aquests (…) Els refugis organitzats estan a càrrec d’un o més empleats, i ofereixen serveis bàsics d’allotjament i venda d’algunes begudes i menjars.” El refugi, cabanya o alberg de muntanya en la seva configuració moderna neix als Alps al segle XIX, estenent-se per tota Europa i la resta del món a mesura que l’afició al muntanyisme es va anar popularitzant. Existeixen centenars a tota Espanya i milers a la resta d’Europa, especialment a les grans serralades del cor d’Europa.

Refugi de Tossals Verds. (Foto: Xisco Simón)

El tema del menjar en els refugis és una queixa recurrent dels usuaris. De nou sembla que el model té a veure tal com opina una usuària en afirmar que “Ja fa molt temps que s’arrossega aquest problema, per no dir sempre… Tenen cuinera professional que només cuina (cap refugi fora de Mallorca ho té). Seria tan difícil tenir tapers amb moltes racions de menjar al congelador que tenen tots? I posar-lo al microones com fem tots a casa? Quan qualcú arriba sense reserva… Mai he entès com una cosa tan fàcil de solucionar i tan agraït per l’excursionista, no es faci.” Quelcom que defineix als refugis és que, habitualment i rutinàriament, disposin més enllà dels horaris dels menjars d’un servei bàsic de, almenys, entrepans i begudes calentes per a oferir als usuaris a preus continguts.

Les queixes s’estenen a la totalitat del Servei de Refugis i no just al de Tossals. Pel que s’expressa les dificultats no venen per tan part dels empleats dels refugis -que fan el que poden- si més no de l’absència de determinats assortiments i productes que permetrien oferir un millor servei. Aquesta decisió podria ser fruit de diferències de criteri entre la coordinació executiva de la Unitat de Refugis i la de la gent que treballa com a guardes.

Coma de Tossals Verds des del camí de S’Esquerdar. (Foto: Xisco Simón)

La previsió de nevades en gran part de la Serra de Tramuntana pot agreujar la situació. Aquesta situació atreu un nombre elevat de senderistes i excursionistes que transitaran per part del GR221 per gaudir del paisatge inhabitual de les muntanyes nevades. Molts hauran de menester un lloc a on a banda de poder-se recuperar, descansar i escalfar puguin disposar d’un punt de proveïment de menjar i beure.

La xarxa de refugis guardats del Consell de Mallorca disposa de cinc instal·lacions; Tossals Verds, Son Amer, Muleta Pont Roma i Can Boi. Tots situats al llarg del GR221. Està prevista la incorporació d’aquí ben aviat del Refugi de Galatzó. El servei és gestionat per la Unitat de Refugis.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt