Ara llegint
Sanitat Forestal dissenya una nova estratègia de lluita contra les plagues a la Tramuntana

Sanitat Forestal dissenya una nova estratègia de lluita contra les plagues a la Tramuntana

La Serra de Tramuntana compta des d’aquesta setmana amb un nou Pla de Sanitat Forestal per atacar les plagues que afecten les zones boscoses, el quart document d’aquestes característiques que redacta el servei de Sanitat Forestal del Govern Balear.

Aquest servei ha redactat aquest 2020 un total de quatre documents d’aquestes característiques per als espais protegits de la comunitat balear, ja que també se n’han fet per al Parc Natural Marítimo terrestre Es Trenc-Es Salobrar de Campos, per al Parc Natural de Mondragó i per al Parc Nacional Marítimo-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera.

Aquest document analitza els diferents problemes fitosanitaris de cada un dels espais naturals i facilita als tècnics un seguit de fitxes descriptives i cronogrames d’actuació amb la intenció de poder aconseguir un major grau d’autosuficiència pel que fa a la gestió i el control de les plagues forestals.

D’aquesta manera es vol aconseguir una massa forestal en estat òptim de conservació i desenvolupament, sense que pugui deteriorar-se a conseqüència dels factors biòtics o abiòtics, evitant així la degradació dels ecosistemes forestals i la pèrdua de la biodiversitat del territori.

També es pretén aconseguir la implementació d’una sèrie d’actuacions rutinàries, que siguin fàcils de realitzar per part de les brigades d’aquests espais naturals protegits i que serveixin com a mesura preventiva per realitzar un seguiment fitosanitari de les possibles plagues i malalties existents.

Tota aquesta gestió es potenciarà a través de la lluita biològica, fomentant el control dels depredadors naturals, com són les aus insectívores i les ratapinyades, segons han informat des del Govern Balear.

Per part del Servei de Sanitat Forestal, es continuarà amb el seguiment dels organismes de quarantena i s’intensificarà el control de patògens, com la Xylella fastidiosa, una de les plagues més importants de la darrera dècada, així com d’altres organismes nocius trobats recentment.

A la vegada, es continuarà amb el seguiment anual de la Xarxa Balear de Seguiment de Danys als Boscos, que permet identificar els patògens que afecten la salut dels boscos, com insectes, àcars o fongs, entre molts d’altres.

Finalment, des del Servei de Sanitat Forestal han informat que es realitzaran xerrades tècniques mensuals als gestors dels parcs, principalment en els dos primers anys, per formar i informar de les actuacions de seguiment i així, engranar un sistema de col·laboració mútua entre els diferents tècnics.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt